любопитно

Начало | любопитно | От ранни зори и с помощта на специални таблици – ето така се хранят животните в Софийския зоопарк

От ранни зори и с помощта на специални таблици – ето така се хранят животните в Софийския зоопарк

Аз детето | 2018-08-17

От  ранни зори и с помощта на специални таблици – ето така се хранят животните в Софийския зоопарк

Европейски вълк, кафява мечка, червена лисица, язовец, амурски и персийски леопард, амурски тигър, евроазиатски рис, антилопа адакс, арабски орикс, воден козел, какаду, гарвани, орли, зайци, риби... Не, в момента не изреждаме кои са видовете животни, които познаваме, а кои са най-атрактивните обитатели на Софийския зоопарк! Ходили ли сте някога там? Ако сте го посещавали то сами знаете колко много животни го имат за свой дом. Някои от тях са съвсем обикновени, други са доста екзотични. Каквито и да са те обаче знаете, че се нуждаят от едно много важно нещо и то се нарича храна. Надяваме се, знаете, че животните в зоопарка няма как да си я намират сами, защото не могат да ловуват, а пък да отидат до магазина звучи просто абсурдно.

И все пак не бива да си мислите, че животинчетата са оставени и че с вашите солети и пуканки ще се нахранят. Напротив – те са много добре обгрижвани особено що се отнася до храната. Питали ли сте се някога как точно се хранят животните в зоопарка! Не се съмняваме, че сте виждали едни хора с колички, които вървят насам и натам и сте наясно, че това са гледачите. Но искате ли да надникнете още по-навътре в кухнята! Ето ви малко прясна и топла информация!

Храненето на животните започва да кипи още от 4 сутринта! От ранни зори хората от сектор „Кухня“ вече са в кухнята и се захващат с нелеката задача да подготвят храната за над 2 000 обитатели на зоопарка. Ако се чудите къде е тази кухня, то знайте, че тя е съвсем отделна сграда в служебната зона на зоологическата градина, където не се допускат обикновените посетители. А ако пък знаете какви вкусни неща има в кухнята. Всеки ден там се доставят щедри порции плодове, зеленчуци, месо, риба и сухи храни, които всеки ден биват проверявани от служителите за качество и произход, за да може животните да получат възможно най-добрата храна.

След като всички тези продукти бъдат доставени и занесени в кухнята започва и истинската подготовка. За всяко животно си има специална таблица в която пише какво и по колко трябва да яде за съответния ден. В тази таблица обаче не само се съобразява цялостната информация за вида на обитателя, но и за самия него. Количеството и видът храна се определят по това какво е ял предишния ден, какво е здравословното му състояние и много други подобни. Тази информация редовно се попълва от гледачите на съответния обитател, които често са различни от тези в кухнята, които просто подготвят храната. След като порциите бъдат подготвени – рязане на плодовете за по-малките животни, готвене на месото или рибата ако се налага, те се разпределят в купички и всеки гледач от съответния сектор („Птици“, „Хищници“, „Тревопасни“) идва, за да вземе храната за своите „подопечни“. При много животни, особено хищниците, дори се налага да бъдат дебнати и примамени в друга част на клетката, за да може гледачът спокойно да постави на правилното място храната им. Макар че често сме виждали тигърът да се радва на своя гледач като кученце и дори да му маха с опашка, той трябва да внимава.

При други животни пък като птиците например това не е толкова нужно. След това всеки обитател получава своята дажба и се наслаждава на вкусната храна.

Снимки и информация: Зоопарк София



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град