любопитно

Начало | любопитно | Знаете ли какво е маршмелоу? А как се прави?

Знаете ли какво е маршмелоу? А как се прави?

Мирела Любенова | 2019-01-23

Знаете ли какво е маршмелоу? А как се прави?

Обичате ли бонбони? Надяваме се, че да, защото не познаваме човек, който да не ги обича и при положение, че и самите ние ги обожаваме, би било странно да научим, че някой от вас не мисли като нас. Все пак те са толкова сладки и интересни и има толкова различни видове, за всеки вкус. Сега имаме и друг въпрос: опитвали ли сте някога маршмелоу? Това са едни наистина много меки бонбонки, чиито съставки са толкова добре разбити, че се е получила една пухкава купчинка, която направо се топи в устата. Първоначално са се появили като лечебни бонбони, приготвяни с екстракт от растението бяла ружа (англ. marshmallolw – маршмелоу, откъдето идва и името им), с успокояващ ефект при болно гърло. Исторически началото им може да се проследи чак до древен Египет, където се е използвал растителният екстракт, смесен с мед и ядки. Кой би повярвал, че едни нищо и никакви бонбони може да са толкова специални, но дали и днес се правят така. Нека разберем заедно.

Ако сте опитвали от тези меки бонбони сигурно очаквате рецептата за тях да включва неща като една чаша вкуснотии, две супени лъжици чиста радост, щипка сладост и четири косъма от опашка на еднорог. Вместо това, списъкът с продукти на опаковката на маршмелоу разкрива разнообразие от познати и непознати съставки. Както вече ви казахме, съвременните бонбони от този вид имат корени чак в Египет, когато били използвани за лечение на болки в гърлото и кашлица. Древните египтяни стривали корените на растението бяла ружа и след това варели получената смес в мед или захарен сироп. Накрая получавали вещество подобно на дъвка, което било сладко като бонбон.

Независимо от това откритие през 19-ти век французите произвеждали подобни пухкави бонбони отново за лечение на болки в гърлото, като разбира се им придавали по-приятна форма и допълнителен по-сладък вкус. А няколко години след това американският изобретател Алекс Доувак измисля и напълно автоматизиран процес за правене на маршмелоул, който се използва и до днес. Въпреки че днес рецептите може леко да варират според производителя, най-често срещаните съставки на мекичките бонбони са желатин, белтъци, царевичен сироп, захар и ванилия. Бонбоните често са покрити и със смес от захар на прах и царевично нишесте, за да изглеждат по-апетитни и да не са лепкави. Могат да бъдат намерени във всякакви форми, вкусове и цветове дори и на българския пазар. Много често американците ги използват и като вкусна добавка към горещия шоколад.

Можете дори да си ги приготвите у дома без много продукти и усилие. За да си приготвите от тази вкусотия в каквито разцветки и форми желаете, имате нужда само от вода, захар и желатин, като можете да използвате и безвредна боя за храна и овкусители като шоколад, кокос или пудра захар.

Тези вкусни бонбонки могат да се използват и като чудесна добавка към мляко с какао – нарязани на ситно и пуснати да плуват в него. Или пък като част от шоколадово фондю – където всеки може да си набоде маршмелоу и да го топне в тенджерка с разтопен шоколад. Немного популярна у нас традиция е, печени на огън маршмелоус – бонбонките се набождат на шиш и запичат над огъня. Така отвън стават твърди и хрупкави, а отвътре разтопена сладост. Защо пък да не опитате последното това лято?



Коментари
1 коментар

бонбонка , ,

Публикувано на 06.04.2020

готино

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град