интересно

Начало | интересно | Тълковен речник на геймъра: знаете ли какво означава 4K? HDR?

Тълковен речник на геймъра: знаете ли какво означава 4K? HDR?

Аз детето | 2019-03-22

Тълковен речник на геймъра: знаете ли какво означава 4K? HDR?

Чийт код, хийл, респаун, куест? Знаете ли какво означават тези думи? Ако знаете без съмнение сте истински геймър или вече сте наясно с повечето неща от невероятния и безкрайно интересен свят на игрите. Ако кажете тези думи на някой незапознат, те със сигурност ще му звучат като на чужд език и няма да му говорят нищо. Това обаче не са всички специални думи, които можете да срещнете в богатия гейминг свят. Не само, че има определени термини, които съществуват още от първата електронна игра, но има и такива, които се създават специално за определена игра, но лека-полека навлизат в езика на геймърите като цяло. Така например знаете ли какво е 4K? А HDR? Дори и да не знаете... не потъвайте в земята от срам. Все още разбирате от игри и все още сте си истински геймър. Тези няколко думи се появиха през последните няколко месеца, така че сега набързо ще ги научите! Готови ли сте да започваме?

4K Resolution

Това е често срещано нещо, което можете да видите и извън игрите. Разделителната способност се дефинира като „броя пиксели, съдържащи се на дисплея“ и казано по-просто това означава, че резолюцията е свързана с качеството на изображението. Така че, ако имате нещо, което работи при по-ниска резолюция, като 480p, тогава ще имате картина на която някои от по-далечните изображения ще са размазани. Понеже говорим за игри, ако играете на състезание с коли например на 480p – това означава, че дърветата покрай пистата ще са доста размазани. Но нещо с висока разделителна способност като 1080p ще ви даде по-чиста и по-ясна картина. Колкото до 4K... Това просто е най-високото качество на разделителната способност, което за момента можете да имате при електронна игра през 2019 г., въпреки че и 8K вече е на хоризонта. Разбира се, това е доста опростен поглед към дефиницията, но това може да ви помогне да разберете, че резолюцията е свързана с това колко ясно може да изглежда изображението. Колкото по-голям е броят на пикселите или числото, толкова по-ясна и детайлна ще е картината на играта. Разбира се – толкова по-бърза конзола и по-скъп екран на компютъра ще ви трябват, за да могат да поддържат такава резолюция. Така например на картинката виждате кадър от „Forza Horizon 4“ – най-новата игра, която поддържа 4K. Можете да забележите колко детайлно и истинско изглежда всичко.

HDR, High Dynamic Range

HDR или висок динамичен обхват е функция, която ви позволява да виждате по-голям диапазон от цветове на дисплея. Това означава, че ще виждате по-тъмни и по-ярки цветове. Ако имате конзола, компютър и игра, които поддържат HDR това ще ви помогне да виждате по-добре тъмните среди в зависимост от играта, която играете. Най-простия пример е със залез от „Gears of War 4“, който виждате на картинката по-долу. При HDR той просто изглежда по-цветен и по-красив, защото играта може да възпроизведе повече цветове. Това често не е необходимо на геймърите, освен ако не искат да се наслаждават на майсторството с което е направена дадена игра. Ако обаче просто искате да минавате нива и да ставате по-добри, определено можете да го направите и без High Dynamic Range.

FPS, Frames-Per-Second

От всичко изброено дотук FPS определено най-много може да повлияе на вашия геймплей. Докато гледате някакво съдържание, видеоклипове и особено при игрите, вие всъщност гледате изображения, кадри, които се сменят за част от секундата, за да може окото и мозъкът да възприемат всичко като цялостно непрекъснато движение. Във филмите например най-често виждате 24 изображения, които съставят всяка секунда от филма. За игрите обаче те трябва да са много повече. Колкото повече е FPS – толкова по-динамична и интересна е играта и толкова по-малко забавяне има. Обикновено игрите са с 30FPS и това често не се споменава. Тази година обаче вече са направени игри и с 60FPS, което е специално упоменато на много места. Така че ако видите 60FPS – вече знаете що за чудо е това!

Ако светът на електронните игри не ви е чужд прочетете също:
Тайният живот на един геймър или какво са чийткодовете
Знаете ли какво е виртуална реалност?
За да бъде геймингът ви по-здравословен и по-безопасен следвайте тези три лесни стъпки



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град