интересно

Начало | интересно | Панграма ли? Какво е това?

Панграма ли? Какво е това?

Аз детето | 2019-04-24

Панграма ли? Какво е това?

Щурчо Цоньо хапваше ловджийско кюфте с бяла гъмза. Край чужд цех ям гьон, плюш... с щифт в зъб! Дали сме си изгубили ума? В никакъв случай – просто ви пишем панграми! И да – това е истинска дума, с истинско значение. Попитайте някого около вас и той ще потвърди. Ех и той ли не знае? Добре, тогава ще ви обясним.

Панграма е изречение, което използва всяка буква в азбуката. Името идва от две гръцки думи. „Пан“ означава „всички“, а „грама“ означава „нещо написано“. Заедно те означават всички написани букви! Сега сигурно вече си мислите, че и вие можете да напишете нещо такова. Може да звучи лесно, но не е точно така. Една панграма трябва да бъде пълно изречение. Това означава, че трябва да включва съществително и глагол. Напомняме, че съществителното е нещо, което върши действие, а глаголът самото действие. Панграма трябва да включва и двете, за да бъде пълно изречение. И разбира се да има някакъв смисъл. Да, знаем, че нашите изречения не са чак толкова смислени, но все пак имат... нещо...

Перфектната панграма използва всяка буква от азбуката само веднъж. Знаете ли, че всеки език има своя собствена азбука? Това означава, че дължините на перфектните панграми варират в зависимост от езика. Например, една перфектна панграма на кхмерски (говори се в Камбоджа) ще има 74 букви. Ротокас от друга страна, (който се говори в Папуа Нова Гвинея) има само дванадесет букви. На английски перфектна панграма използва двадесет и шест букви. А колко ли трябва да има на български? Познайте сами!

Много хора пишат панграми за забавление. Това много прилича на решаване на пъзел. Авторите им трябва да намерят къде всяка буква може да се побере в изречението. Помага да започнете със списък от думи, които съдържат рядко използвани букви като ю, я и ь. След това добавяте и думи с по-често срещани букви. След като имате пълно изречение, проверете за всяка буква от азбуката. С всички присъстващи букви панграмата ви е завършена! Можете ли да повярвате, че други хора пък използват панграми в работата си. Някога те са били използвани, за да може работникът да се увери, че пишещата му машина работи правилно. Днес, дизайнерите ги използват, за да видят как ще изглежда всяка буква от нов шрифт преди да го напечатат на книга или реклама. Панграмите са полезни и за деца, които искат да имат по-хубав почерк, и за калиграфи, опитващи нов стил. Полезни са по много начини!

Остава да ви кажем едно последно нещо по темата, а то е – За миг бях в чужд, скърцащ плюшен фотьойл.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град