интересно

Начало | интересно | 10 минути отдели, врабчеброец стани и птичките спаси!

10 минути отдели, врабчеброец стани и птичките спаси!

Аз детето | 2019-05-17

10 минути отдели, врабчеброец стани и птичките спаси!

Врабчетата намаляват и това е факт. За последните 10 години са с 30% по-малко. Ще продължи ли тази тенденция и има ли вероятност любимите ни градски птици да изчезнат напълно от живота ни? „Стани врабчеброец“ е мотото на тазгодишната кампания „Ние броим врабчетата“ на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Всеки, който може да отдели 10 минути в съботния 18 май 2019 г., ще помогне много за събирането на данни, които проследяват тенденцията в числеността на врабчетата и тяхното разпространение в населените места. Да се броят врабчета не изисква специални знания и умения. Преброяването на малките „градски разбойници“ става лесно и бързо.

Врабчетата могат да се броят на улицата, в двора на къщата ни, в близкия до дома ни парк или градина, в съседното училище или детска градина. Водещо и важно е мястото да бъде удобно за броящия врабчета. Необходимо е още врабчеброецът да разполага с мобилен телефон, таблет или друго устройство с достъп до интернет. Всеки може да се присъедини към семейството на врабчебройците, което в момента има 1614 членове, като посети сайта vrabcheta.bg и от менюто „Включи се“ да се регистрира. Колкото по-голямо става семейството на броящите врабчета в България, толкова повече информация ще може да бъде събрана от различни населени места в страната, с участието на доброволци.

Какво точно трябва да се направи в деня на броенето?

  • Направете си регистрация в сайта.
  • На 18 май между 9 и 12 часа си изберете най-удобното за вас място за броене, което да може да посещавате и в бъдеще – отбележете го в интерактивната карта в сайта. Ако миналата година сте броили вече, бройте на същото място.
  • Точно за 10 минути пребройте колкото врабчета видите… или не видите – това също е много важно.
  • Запишете броя на наблюдаваните врабчета, вида им и отбележете особеностите на мястото за броене (парк с дървета, междублоково пространство, булевард, селска улица и др.)
  • Може да преброите повече от едно място, но разстоянието между отделните места трябва да е повече от 300 м и да успеете да направите броенето в интервала от 9.00 до 12.00 ч.
  • Насладете се на престоя си в шарения, шумен и жизнерадостен свят на врабчетата и на мисълта, че помагате те да оцелеят!

Всеки регистрирал се на сайта и участвал в броенето, има шанс да спечели специална разходка за наблюдение на птици с опитен водач по алеята на птиците в Южен парк, София, за 15 свои приятели, близки или колеги.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град