интересно

Начало | интересно | Знаете ли какво точно правят шерпите?

Знаете ли какво точно правят шерпите?

Аз детето | 2019-03-05

Знаете ли какво точно правят шерпите?

Знаете ли, че много деца като малки си мислят, че са наполовина маймунки! Хич не се смейте или учудвайте – вярно е! Особено когато родителите те наричат „моята малка маймунка“ или пък, когато ти казват, че правиш „толкова много маймунджилъци“. Ако пък като нас обичаш да се катериш и по различните катерушки на детската площадка или дърветата в парка – това все повече заприличва на истина. Докато не станеш по-голям и не спреш да правиш тези неща! За други обаче катеренето става хоби и може би дори страст. Говорим за сериозни планинари, които обичат да изкачват най-високите върхове в света. За много от тези хора крайната цел е да се изкачат до една от най-високите точки на нашата планета – прословутия връх Еверест!

Да се направи това обаче не е никак лесна задача. На границата между Непал и Тибет, връх Еверест е един от най-трудните за катерене в света. Пътят към него е труден, студен, изморителен и крие много опасности ако тръгнеш да го изкачваш сам. Има хора, които са опитвали да направят това и повечето от тях за съжаление са срещали смъртта си. За щастие на останалите, които не са чак толкова сигурни във възможностите си, съществуват така наречените шерпи. Това са хора, които живеят в районите около върха и помагат на много катерачи от цял свят да се справят с Еверест. Думата с която биват наричани, шерпи, всъщност идва от тибетски език и в буквален превод означава „източни хора“. Шерпите живеят във високите планински райони на Непал и именно затова са свикнали с опасностите, които дебнат около и на върха и могат да помагат на останалите алпинисти, които искат да се пробват да го покорят. Днес това правят около 150 000 шерпи!

Тъй като те винаги са живели около Еверест, както и техните предци отпреди стотици години, шерпите са експерти, когато става дума за местния планински терен. Това ги прави идеален избор като водачи за първите експедиции до Еверест. Всъщност тези хора са толкова отлични планински водачи, че много алпинисти въобще не посмяват да тръгнат без тях. В началото шерпите са били наемани като носачи, за да пренасят огромното оборудване на първите експедиции, организирани в почти военен стил. Европейските алпинисти били толкова изненадани от тяхната сила и издръжливост. „Бях абсолютно объркан като видях, как шерпите носят товара си на 6000 метра височина. Някои носеха по 35 килограма!“ – казва хималайският ветеран Александър Келас в началото на 20-те години на 19-и век.

Един от най-известните Шерпи на всички времена е Тензинг Норгей. Заедно със сър Едмънд Хилъри, той става един от първите хора, достигнали върха Еверест през 1953 г. Друг известен шерпа, Апа Шерпа е катерил Еверест над 20 пъти годишно! Най-запомнящите се в нашето съвремие обаче са Сано Бабу и Лакпа Чери Сунувар. На 21 май 2011 двамата стъпват на Еверест и оттам политат с парапланери, като поставят рекорд по височинен полет. Най-големият им неприятел във въздуха е силният вятър и ужасно ниските температури – около минус 50 градуса. Все пак стигат в подножието на върха невредими, яхват велосипеди, а след това се спускат и с каяци до океана. Двамата не носели почти никакви хранителни провизии със себе си и били принудени да ядат плодове и ядки, които намирали край бреговете на реката.

Снимка: ReutersКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град