спорт

Начало | спорт | Синхронно плуване: ето това вече е спорт за русалки

Синхронно плуване: ето това вече е спорт за русалки

Аз детето | 2018-08-09

Синхронно плуване: ето това вече е спорт за русалки

Обичате ли да плувате? През най-горещите дни на лятото няма по-добър начин да прекарате прохладен следобед от това да се потопите в най-близкия басейн, езерце, река или морето. Много деца обичат да плуват толкова много, че накрая превръщат това хоби в кариера. Конкурентно плуване е професионален спорт още от времето, когато първите праисторически народи решили да се състезават един с друг в езеро или поток. Ако някога сте гледали състезания по плуване, вече знаете, че има различни стилове плуване и за различно време или разстояние. Но знаехте ли, че има друг вид състезателно плуване, което смесва водния спорт с танци и музика?

Ако сте фен на летните Олимпийски игри, може би вече сте предположили, че става дума за синхронното плуване. Ако никога не сте виждали нещо подобно пък, просто си представете как изпълнявате грациозни, акробатични движения във водата в такт с музика, докато задържате дъха си и постоянно се движите из басейна и на дъното му дори! Звучи като истинско изкуство, което само истинска русалка може да направи, нали? Това обаче може всяко обикновено момиче. Въпреки че чакайте... не бързайте веднага да искате да станете състезател по точно този спорт. Естествено, ако наистина много го желаете трябва да преследвате мечтите си, но имайте предвид, че за синхронното плуване се иска много желание и упорит труд. Ще трябва да притежавате и много умения. Ще имате нужда от изключително силни мускули и способността да държите дъха си за дълги периоди от време. Професионалните плувци прекарват до шест часа всеки ден в тренировки както във водата, така и във фитнес залата. Уменията да плуваш и то отлично са очевидно умение, но също така трябва да можеш и да танцуваш. Това не пречи да опиташ обаче, ако наистина го искаш!

Знаете ли обаче, че името синхронно плуване често предизвиква объркване у хората, когато го гледат за първи път. Повечето си мислят, че това означава, че плувците трябва да се движат в синхрон един с друг. В действителност трябва да има синхрон, но не между хората, а между плувците и музиката. За да стане ясно това, Международната федерация по плуване (FINA) официално променя името на спорта на „артистично плуване“ през 2017, а понякога започва да го нарича дори и воден балет. Всъщност ние също смятаме, че артистично плуване е далеч по-подходящо име, защото това за нас е просто един красив танц във водата. Въпреки това трябва да знаете, че като във всеки спорт и тук си има редица правила. Може да ви се струва, че всеки плувец или отбор може да се движи както си иска, нали все пак танцува, но това не е така. Тук също движенията трябва да се извършват по определени правила и за определено време. Много хора смятат за интересно, че две от основните правила са, че плувците не трябва да докосват дъното на басейна и в повечето случаи не могат да носят очила.

Форми на водна акробатика и художествено плуване са били познати на човечеството още от древния Рим. Спортът започнал наистина сериозно развитие в началото на 20-ти век, благодарение на усилията на няколко жени, които прекрачили границите на водната акробатика. Техните имена са Анет Келерман, Катрин Къртис и американската филмова звезда Естер Уилямс. Благодарение на тях артистичното плуване е признато и за олимпийски спорт през 1984 година. Интересното е, че въпреки позволението мъжете също да се състезават в регионални състезания по синхронно плуване, олимпийските събития свързани с този спорт са все още само за жени.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град