спорт

Начало | спорт | От професионалистите: няколко лесни съвета, които ще ви помогнат в първите стъпки на плуването

От професионалистите: няколко лесни съвета, които ще ви помогнат в първите стъпки на плуването

Аз детето | 2018-08-01

От професионалистите: няколко лесни съвета, които ще ви помогнат в първите стъпки на плуването

Да плуваме като пирон в кисело мляко – това е най-голямото ни постижение във водата или поне беше, докато не открихме тези чудесни съвети от двама професионални плувци. Те естествено няма да ви научат да се движите в стил бътърфлай или кроул за няколко дни, но пък определено са едно добро начало. Със сигурност са един добър старт за почивката на море или пък за посещение в басейна. Естествено докато се опитвате да ги повторите не забравяйте, че това са основните стъпки с които плувците започват и че задължително трябва да ги практикувате в присъствието на възрастен и на плитко. Всички са започнали така – дори и професионалистите Майкъл Фелпс и 14-годишния Майкъл Андрю, които са печелили куп медали и ви дават тези съвети! Ето ги и тях!

Преди да правите движенията във водата ги упражнявайте на сушата

Да плуваш не означава само да правиш някакви хаотични движения във водата с ръце и крака. Дори като оставим настрана стиловете на плуване, трябва да знаете техника, която ви позволява да останете на повърхността. Затова преди да се гмурнете в плитките води отделете поне един час в който да упражните движенията на сушата, за да може тялото ви да свикне с тях и да знаете как точно да ги правите. Според Майкъл Андрю плуването по гръб е най-лесно, така че опитайте с него! За целта лягате по гръб и започвате да загребвате с ръце, докато краката са изпънати и се движат леко нагоре-надолу.

Вземете си дъска за плуване или възглавничка вместо пояс

С пояс определено е много забавно и лесно да се плува, но според професионалистите с него не можеш да се научиш, защото той ще те придържа на повърхността и тялото ти няма нужда да полага каквото и да е усилие, за да го прави. Освен това с него не можеш да се движиш „нормално“ докато се опитваш да плуваш и едва ли не просто висиш във водата и разчиташ на някой друг! Затова ако искате да се научите да плувате, използвайте дъска или възглавничка – разбира се под надзора на възрастен и само на плиткото! Дъската ще ви даде опорна точка, но и ще се научите да контролирате движенията си и да разчитате на тях.

Движенията с краката трябва да се отработят в плитки води

Краката са „двигател“, който позволява на човек да се движи във водата. Разбира се, трудно е да плувате, без да използвате ръцете си, но ако не използвате краката си, шансът да отидете на дъното е много по-висок. Ето защо първото нещо, което трябва да направите, е да учите да движите правилно краката си. Няма нищо сложно тук, защото обикновено хората извършват правилното движение съвсем интуитивно. Дори и бебетата! Но е задължително да упражнявате движението в много плитка вода. Дори и на брега на морето ако е възможно.

Това е съвет за родителите ви: помолете ги да ви придържат за гърба, когато се учите да плувате и вече сте във водата

Повечето деца, които се страхуват от водата, просто не знаят как да контролират тялото си, затова се страхуват да не се удавят. И когато никой не ви дава сигурност, мускулите стават още по-тежки и човек наистина бързо започва да потъва. Затова помолете родителите си да ви придържат като сложат ръце на кръста ви под водата. След няколко такива практики, ще се научите как да се отпускате сами и да се движите във водата и ще престанете да се страхувате от нея.

За да плувате ръцете ви трябва да отблъскват водата, а не да „удрят“ в нея

Много деца и възрастни, които не знаят как да плуват, буквално пляскат по водата с ръце и крака. Така обаче не се плува! Единственото, което се постига, е че разпръсквате вода навсякъде около вас, губите енергията си и на практика не се движите. Ако погледнете професионалните плувци, ще забележите, че те се движат почти неусетно във водата, като делфините. Те създават минимум пръски, но плуват много по-бързо. Цялата тайна на движението под водата е да се отблъсквате от нея. Човек прави това с помощта на крака и ръце. Необходимо е да се избутвате от водата по същия начин, както от всяка друга повърхност, защото когато сте под нея, тя става еластична. Ето защо е важно да изтренирате правилните движения преди да влезете във водата.

Сега остана да ви пожелаем успех с плуването!

Текстът е подготвен със съдействието на Royal Dutch Swimming Federation. Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град