спорт

Начало | спорт | НАСКАР – един от най-оспорваните спортове

НАСКАР – един от най-оспорваните спортове

Аз детето | 2018-09-19

НАСКАР – един от най-оспорваните спортове

НАСКАР е определяно като най-вълнуващото състезание на света и е много повече от просто автомобилен спорт в САЩ. За ентусиастите, това е празник, свързан с автомобилните марки и модели, които никога няма да бъдат видени на масовия пазар. Макар че е доста оспорвано дали е спорт, той добива все повече популярност и то не само в Америка. Хората, любители на колите от всички възрасти, определят състезанията от тези серии като най-добрите изобщо в моторните спортове. НАСКАР е бизнес за милиони, като той привлича спонсорите като с магнит. Това е една огромна индустрия, превърнала се в мания отвъд океана и около нея сякаш има някаква тайнствена магия, която не би могла да се сравни с нищо друго. Трибуните винаги са препълнени, а още милиони зрители наблюдават от домовете си поредната серия от адреналин, грохот от автомобилните двигатели и миризмата на изгорели газове. Самата история на НАСКАР е толкова уникална, че самото ѝ разказване кара много сърца да трептят.

НАСКАР е семеен бизнес, който стартира своята дейност през 1948 година. Започва го Бил Франс, който е бил любител на състезанията. Седалището на компанията е в Дейтона Бийч, Флорида, като това е едно от най-култовите места в света, що се отнася до високи скорости. Тук има изградени множество писти и Франс вижда огромния потенциал за огромни печалби. Този район на щата Флорида е известен на автомобилните фенове още от 1920 година. През тези ранни години любителите на високите скорости правят нелегални състезания, като още тогава автомобилите им са доста модифицирани, за да се бяга по-лесно от полицейските патрули, защото това е и периода на Сухия режим в САЩ и с автомобилите са се пренасяли нелегално галоните с уиски. Любовта към бързите коли е част от историята на тези контрабандисти, като те скоро започват да организират състезания помежду си, за да видят кой има най-бързата кола. Този фактор, заедно с популярността на пистите в Дайтона Бийч допринасят за раждането на НАСКАР.

Франс също е бил автомобилен състезател, който решава да организира среща на най-бързите и реномирани пилоти от района. Той започва изграждането на трасето още през 1935 година, веднага след като се мести от Вашингтон по време на Голямата депресия. Неговата мечта се сбъдва през 1948 година, а останалото както се казва е история. Днес съществуват 3 състезания под шапката на НАСКАР – Националните серии, Купа Спринт и Световните серии за пикапи. Заедно с тях се провеждат и множество други по-малки състезания в цялата страна, като при провеждането на събитията, на пистите се събират дори и по над 250000 души.

Те са привлечени от т. нар. „сток автомобили“. „Сток автомобили“ е термин, който се използва за превозните средства, по които не са правени никакви промени. За да могат да се използват за състезанията обаче, те трябва да се преработят така, че да са по-бързи и безопасни, като по този начин стават много по-различни от тези, които излизат оригинално от заводите. В днешно време, еволюцията на сток автомобилите довежда до това, че те вече се доближават единствено по външен вид с оригиналните им братовчеди, като по тях са направени множество модификации за целите на състезанията. Тяхното оборудване е много по-модерно и понякога опасно и по това те отстъпват на стандартните автомобили. Всичко това обаче се прави с цел те да бъдат много по-леки и съотношението килограм на конска сила да бъде по-ниско.

Снимка: galleries.nascar.com/



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град