забавна наука

Начало | забавна наука | Щом няма сняг си направи сам... срещу 2 хиляди долара!

Щом няма сняг си направи сам... срещу 2 хиляди долара!

Аз детето | 2018-12-28

Щом няма сняг си направи сам... срещу 2 хиляди долара!

Нека да вали, нека да вали! Това е желанието на всяко дете, когато месец декември дойде и продължава да е такова чак до март! Снегът е наистина прекрасно нещо и всяка зима го очакваме с нетърпение за весели снежни игри. Често обаче майката природа си прави шеги с нас! При вас има ли сняг сега, защото при нас няма и честно казано сме малко разочаровани! Но все пак това стана повод да разберем и нещо интересно, че за да падне сняг, трябва да съществуват подходящите климатични условия. Това означава, че трябва да има влага във въздуха, особено високо в небето, откъдето може да падне на земята като валежи. Температурата също трябва да е достатъчно ниска, за да се втвърди влагата и да стане на снежинки, които след това ще валят към нас. Забелязали ли сте обаче, че понякога е много студено и въпреки това пак вали дъжд? Защо се получава така? Дори когато е студено ниско над земята, може да е много по-топло високо в атмосферата, така че влажността пада като дъжд, а не като сняг. В други случаи навън може и да грее слънце и пак да вали сняг! Това означава, че вероятно е много по-студено високо в атмосферата.

Колко непостоянна е майката природа най-добре знаят собствениците на ски курорти. Те се опитват да осигурят най-добрите условия за каране на ски за посетителите възможно най-дълго и това изисква едно нещо: много и много сняг! За съжаление метеорологичните условия невинаги са подходящи за сняг. Този факт накарал някои умни хора да измислят начин да направят сняг с машина още през 1950 г. Докато много хора наричат този сняг „изкуствен“, той всъщност е направен по същия начин, по който майката природа прави „истински“ сняг. Снежните машини използват вода и сгъстен въздух, за да „стрелят“ с малки водни капчици във въздуха. Когато тези водни капки попаднат в студения въздух, те образуват ледени кристали, които попадат на земята като сняг. Така че, дори и да няма достатъчно влага във въздуха за сняг, машините могат да направят сняг, когато бъдат включени.

Въпреки това трябва да е достатъчно студено навън, за да може водните капки да кристализират в снежинки. Машините също така трябва да дублират естествения процес на образуване на сняг, колкото е възможно най-точно. Когато пада истински сняг, процесът на кристализация се подпомага от прах и други малки частици във въздуха. Съвременните машини за сняг разпръскват същите тези частици във въздуха, заедно с водните капчици, за да помогнат за формирането на снежни кристали. Разбира се, все още можете да направите нещо близо до сняг, дори ако температурите не са достатъчно ниски. В наистина топлите места ледът понякога се нарязва на малки парченца и се издухва във въздуха, за да прилича на падащ сняг.

Съвременните ски писти често разполагат с машини за изкуствен сняг, които струват милиони долари и разчитат на километри от подземни тръби с вода и сгъстен въздух. Те могат да се използват, за да допълват естествения снеговалеж, така че да може да се поддържа достатъчно количество сняг за пързаляне със ски. За съжаление, специалистите по ски-спортове посочват, че изкуственият сняг е различен от естествения сняг. Те твърдят, че създаденият от човека сняг има тенденция да се събира по-плътно и по този начин се заледява по-бързо. Това може да е добро за скиорите, но тези, които предпочитат да карат ски в свеж сняг казват, че разликата е осезаема. Създаването на изкуствен сняг също може да бъде много скъпо. Необходими са много пари и ресурси. За да се покрие един декар земя със сняг до глезена се изискват около 200 000 литра вода и над 2 000 долара!

Снимки: pixabay.com

Прочетете и още интересни факти за снега:
Снегът и науката – отговори на всички ваши въпроси за най-важното явление през зимата
Ако навън няма сняг, докарайте го сами: направете си блестящи снежинки



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град