забавна наука

Начало | забавна наука | Най-важното и интересно, което трябва да знаете за окръжностите

Най-важното и интересно, което трябва да знаете за окръжностите

Аз детето | 2018-11-29

Най-важното и интересно, което трябва да знаете за окръжностите

Харесвате ли геометрията? Ние много! Затова искахме да ви разкажем за някоя интересна геометрична фигура и да ви покажем, че това не са просто ъгли и линии. Но всички са толкова интересни, че не знаехме коя точно да изберем. Не можете да си представите колко полезност и интересни факти се крият в един триъгълник или квадрат. Докато учите в училище колко градуса е ъгълът или как да намерите едната страна, не можете да разберете колко по-любопитно е всичко. Не че преподавателите ви не искат да ви кажат, но понякога просто не се получава. Затова ние ще им помогнем и ще ви разкажем за една фигура, която няма начало и край и често се смята, че е в основата на почти целия свят. Можете ли да познаете коя е тя? Разбира се – това е кръгът! Кръговете са навсякъде – любимият ви десерт – торта е кръг, вкусната пица също е кръг, забавните обръчи отново имат форма на... Познахте, кръг! Какви други кръгообразни неща виждате или използвате всеки ден?

Учителите по геометрия дефинират окръжността като набор от точки в равнина, които са на едно и също разстояние от централна точка. Това означава, че кръговете са плоски. Когато изучавате кръгове, научавате, че всеки кръг има радиус, диаметър, площ и обиколка. Радиусът на кръга е разстоянието от центъра до неговия ръб. Диаметърът на кръга е разстоянието в кръга в неговата най-широка част. Диаметърът на кръга винаги е точно два пъти по-голям от радиуса му. Обиколката на кръга е разстоянието около неговия ръб. За да изчислите обиколката трябва да знаете радиуса. Вижте колко е лесно – и тези правила са само няколко изречения.

Формулата за обиколката на кръга е 2πr, където r е радиусът на окръжността и π е стойността на числото Пи (приблизително 3.141592). Тъй като диаметърът на окръжността е два пъти радиуса, можете да мислите и за формулата за обиколката на окръжност като πd, където d е диаметърът на кръга. Площта на кръга е измерването на броя квадратни единици вътре в кръга. Едно интересно нещо за кръговете, което всички учители по геометрия знаят, е, че ако знаете една от тези мерки – радиус, диаметър, обиколка или площ – можете да разберете всички други! Например, ако знаете радиуса можете да намерите диаметъра, обиколката и площта.

Друг интересен аспект на кръговете е, че всеки кръг може да бъде разделен на 360 единици, наречени градуси. Сещате се, че даже и самите ние използваме израза „да се обърнеш на 360 градуса“ – това означава да направиш пълен кръг. Ако просто се обърнете наполовина – полукръг – това са 180 градуса. Така че защо 360 градуса вместо нещо по-просто, като 100 градуса? Математиците вярват, че древните вавилонци са „виновни“. Около 2400 г. пр. н. е. те забелязали кръговото движение на Земята около Слънцето. Те също изчислили, че е необходимо да минат около 360 дни, за да бъде това движение напълно завършено. Затова решили да разделят кръга на 360 градуса. По този начин лесно можели да проследят всекидневното движение по кръгов календар. Така че, ако се объркате в геометрията с броя на градусите в кръг, обвинявайте вавилонците!

Снимки: pixabay.com



Коментари
1 коментар

пеп4о пи4а, 69 г.,

Публикувано на 29.03.2020

тъпо

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град