забавна наука

Начало | забавна наука | Роботчето InSight вече е на Марс и дори изпрати първата си снимка

Роботчето InSight вече е на Марс и дори изпрати първата си снимка

Аз детето | 2018-11-27

Роботчето InSight вече е на Марс и дори изпрати първата си снимка

Марс има нов гражданин – InSight успешно кацна на Червената планета. На сондата ѝ отне 7 месеца пътуване през Космоса и измина около 458 милиона километра за да стигне до новия си дом в следващите две години или една марсианска. Роботът успя да прати дори и снимка веднага след като се приземи.

Апаратът кацна върху равнина, разположена южно от вулканичния конус Елизий. Още малко по на юг се намира кратерът Гейл, чието изследване е възложено на апарата „Кюриосити“. Мекото кацане на сондата беше осигурено с помощта на 12 реверсивни двигателя. Въпреки доброто оборудване, кацането беше рисково заради нагряването при навлизането в разредената марсианска атмосфера. InSight е снабден с термозащитен екран за този етап от мисията си. През първите часове от пребиваването му на марсианската повърхност инженерните екипи на NASA започнаха да тестват системите, за да са сигурни, че ще пристъпи успешно към същинската част от мисията си – проучване на Марс в дълбочина. За да бъдат проверени всички прибори, ще са необходими около два месеца.

InSight е първият космически апарат, който ще надникне под повърхността на планетата. По време на 2-годишната си мисия той ще изучава тектоничните процеси на Червената планета и термодинамиката в нейните недра. Предвижда се апаратът да прави сондажи с дълбочина до 5 метра. Учените се надяват с негова помощ да разкрият тайните на развитието на Марс, който някога е бил много подобен на Земята – с по-плътна атмосфера и вероятно течаща вода на повърхността.

Основният прибор на борда на InSight е сеизмографът SEIS. Той е достатъчно чувствителен, за да улавя трептенията при удари на падащи метеорити. Изучаването на тези вълни ще даде възможност на учените да разберат как се е образувала планетата преди около 4,6 милиарда години. Наред с това InSight ще очаква „марсотресения“. Засега не е известно дали Марс има собствена сеизмична активност и доколко вътрешната му структура прилича на земната – с твърда вътрешност и течна външна част на ядрото.

Мисията на InSight ще продължи 728 земни дни и приблизително толкова марсиански. Денонощието на Червената планета е само с 37 минути по-дълго от това на Земята.

Снимки: NASAКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град