забавна наука

Начало | забавна наука | Защо Луната се вижда и през деня?

Защо Луната се вижда и през деня?

Аз детето | 2019-01-21

Защо Луната се вижда и през деня?

Някога докато сте играли в хубав слънчев ден навън, особено в късния следобед, през онова време когато все още е светло, но нощта бавно настъпва, заглеждали ли сте се в небето, дори и за миг? От време на време сигурно сте забелязвали, че макар да не е все още нощ, Луната се вижда ясно. Може би тогава сте се замисляли, че това е доста чудато, след като всички сме свикнали, че Слънцето е господарят на деня, а Луната царицата на нощта и във всички приказки сме чели, как Луната осветява пътя на героя в иначе непрогледната тъма...

Може би вече знаете, че Луната не е звезда. С други думи тя далеч не е като Слънцето, макар често да се твърди обратното, особено в приказките. Това означава, че Луната не може да произвежда сама светлина, както Слънцето прави и все пак ние я виждаме, макар тя да не свети. Това е така, защото светлината идваща от Слънцето се отразява от Луната и към очите ни. Още по-интересното е, че Луната отразява светлината толкова много, че тя е вторият по яркост обект след Слънцето, който ние можем да видим в небето. Макар че дори не може да се мери със Слънцето, тя е 100 000 пъти по-ярка от най-блестящата звезда, която виждаме в нощното небе.

Луната също е и много голяма и най-вече много по-близо до планетата Земя от всички други обекти в небето. Този прост факт обяснява защо виждаме така ясно Луната през нощта, а дори и през деня. Освен това обикновено слънчевата светлина е толкова ярка, че заради нея е невъзможно да се видят по-малко ярки обекти, които са и по-далеч от нас. Тези обекти – други планети и звезди, обикновено могат да се видят само в най-тъмната част на нощта, когато слънчевата светлина огрява другата половина на Земята и не може да ги засенчи и дори и тогава често могат да се видят само с помощта на телескоп, а не с невъоръжено око, но знайте, че те винаги са там в небето и си светят, както и Луната винаги отразява слънчевата светлина, никога не спира.

Поради всички тези причини: големината, близостта до нашата Земя и непрекъснатото отразяване на слънчевите лъчи, много често ако гледаме внимателно в небето, можем да видим Луната понякога дори и през деня. Тя обаче невинаги е на едно и също място в небето. По време на лунния цикъл понякога е по-близо до Слънцето, а понякога е по-далеч от него. Когато Луната приближава до фазата новолуние, тя е най-близо до Слънцето и може да се види по-лесно и през деня, защото отразява най-много слънчевата светлина към нас.

Нещо забавно: сега след като научихте това, можете да го разкажете на семейството и приятелите си и след това заедно да обсъдите какво би било ако можехте да отидете до Луната. Какво бихте взели за вашето пътуване и какво би се случило по време на престоя ви на Луната. Помечтайте заедно и се позабавлявайте като измисляте различни готини истории!

Снимка: istockphoto.com

Вижте още:
Какво е Луната?
Девет невероятни факта за Луната
Има ли Луната тъмна страна и коя е тя?
Какво е суперлуна?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град