важните неща

Начало | важните неща | Ролята на семейството в развитието на детето

Ролята на семейството в развитието на детето

Жаклин Радева | 2010-11-16

Съчинението ми е  по правило номер 9.
Децата не трябва да бъдат разделяни от родителите си освен ако това не е за тяхно добро — например, ако родителят се отнася зле или пренебрегва детето. Децата, чиито родители са разделени, имат право да останат във връзка и с двамата си родители, освен ако това няма да им навреди.

Взаимоотношенията в семейството играят важна роля в живота на детето. И тъкмо за това то пренася в други житейски ситуации начина на общуване, който е възприело от своите родители в семейната среда. Как детето ще общува по-късно с други хора до голяма степен зависи от общуването в семейството, в което расте.

Няма нищо по-хубаво от това дете да расте в семейна обстановка заедно със своите родители. Всяко дете трябва да расте в спокойна атмосфера, където има внимателно, ласкаво, уважително отношение към него от страна на родителите му. Това, разбира се, трябва да бъде съчетано и с разумна строгост.
Добре знаем, че колкото по-малко топлота, обич и грижа получава детето, толкова по-бавно то се оформя като личност. Недостатъчното внимание и рядкото общуване между родители и деца предизвикват в детето  незадоволеност на чувства. Недопустимо е да се подменя вниманието, което родителите дължат на детето, със задоволяване на неговите материални нужди.

Не трябва да смятаме, че доброто общуване с детето се определя само от многото време, което родителите и децата прекарват заедно. Дори и няколко думи изречени с внимание и топлота са от огромно значение за установяване на доверие между родители и деца. Децата възприемат преди всичко онова, с което живеят, онова, което се случва в семейството и това оказва влияние върху насочеността на децата към бъдещето.

Участва в конкурса "Правата на децата"

Вижте още:
Дете съм и още дълго ще бъде така
Моите основни права
Децата трябва да бъдат с родителите си, за да живеят пълноценно
Конвенция за правата на детето
Отговорностите на децата според "Конвенцията за правата на детето"Коментари
1 коментар

Ася Георгиева, ,

Публикувано на 23.02.2016

Любовта

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град