важните неща

Начало | важните неща | Какво трябва да правят родителите, за да се грижат добре за децата си

Какво трябва да правят родителите, за да се грижат добре за децата си

Костадин Димитров | 2010-11-20

Родителят трябва да се грижи за децата си, да им осигурява добър живот и да не ги лишава от нужните за тях неща. Родителят не трябва да използва физическа сила над децата си. Трябва да възпита и изучи децата си, за да могат като пораснат — да имат хубава работа и да могат да издържат техните деца.

Родителите не трябва да бъдат строги, и когато детето направи грешка те да му обяснят къде е сгрешил, как да поправи грешката си и как да не прави повече тази грешка. Родителите трябва да изискват децата им да приемат здравословни храни и течности, а да не им позволяват да приемат вредни храни като чипс, снакс, тестени изделия и т.н., да не приемат вредни течности като Кока-кола в която се съдържа кофеин, който уврежда съня на децата и ги възбужда. Родителят трябва да изисква децата му да спортуват, за да не затлъстеят.

Децата не трябва да бъдат взимани от родителите им, освен ако това не е за тяхно добро. Не трябва да бъдат давани в домове, освен ако родителите нямат с какво да ги издържат. Родителят трябва да отделя време и на децата си, като например да говори с тях как са прекарали деня си, какво са правили, къде са ходили, а и също да се забавлява с тях. Ролята на майката е домакинската работа, да пере, чисти, глади, мие и готви. Ролята на бащата е да ходи на работа и да носи парички, чрез които да издържа семейството си.
В едно семейство е нужно около 2000лв. , на месец, за да може семейството да си позволява всичко от което има нужда. Родителите трябва и да спестяват пари, за децата си когато те пораснат, например за абитуриентските им балове, сватбите им и т.н.

Децата трябва да ходят редовно на училище и да си учат редовно уроците, за да могат да носят добри оценки и да радват родителите си. Децата не трябва да бъдат подложени на психически и физически тормоз. Не трябва да бъдат карани да работят тежък физически труд. Не трябва да бъдат карани да просят, нито да проституират. Децата трябва да имат лимит за седене пред компютъра, за да не им се увредят очите и след време да се наложи да сложат очила. Родителите не трябва да позволяват децата им да закъсняват вечер, а да спазват вечерния час определен от родителя и най-вече от държавата, както в България, за деца под 14 г. до 20:00ч., за деца над 14 г. до 22:00 и за младежи над 18 г. — неограничено. Децата не трябва да стават свидетели на караници между родители, децата не трябва да виждат родителите им скарани или под влиянието на алкохола. Бащата не трябва да използва физическа сила над майката под влияние на алкохол, а и без да е под влиянието на алкохол. Родителите не трябва да си изневеряват. Те трябва да показват обич към децата си, за да може децата да разчитат на тях и когато имат проблем да се обърнат към тях без да се притесняват. Децата не трябва да използват алкохол и наркотици. Родителите трябва да предотвратят това и да вземат нужните мерки.

Вижте още:
Семейството
 



Коментари
1 коментар

Анонимно , ,

Публикувано на 08.08.2015

Няма как в едно семейство да няма караници. Децата не трябва да бъдат в блажено неведение. Трябва да им се казва за лошите неща по света, за да могат да се предпазят от тях. Но есето ти е хубаво. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град