приказки от деца

Начало | приказки от деца | Подводното царство в очите на Маги

Подводното царство в очите на Маги

Василена Бъчварова | 2011-06-15

Подводното царство в очите на Маги

Всички знаем, че морето е огромно. Но вътре не е пусто, не е празно. В него има растения, сред които са водораслите, с които децата си играят. Има разнообразие от животни, които изглеждат скучни, но когато научите нещо по-въображаемо и необикновено за тях, тогава ще ви стане интересно.

В един горещ ден всички хора бяха постлали кърпите си върху мекия пясък. Мислеха си, че ще им мине денят като стоят под чадъра и като са намазани с огромно количество плажно масло. Но, естествено, хората не бяха прави, че на кое дете ще му е интересно да се пече на слънце цял ден и да не припари до водата?
Маги беше едно от тези деца, които обожават морето. Можеше да плува и да прескача огромни вълни или да влиза под водата и да ги отблъсква някак си. И точно в този горещ ден тя беше на море. След като постла моряшката си кърпа, на която бяха изрисувани охлювчета и миди, тя се протегна и грациозно влезе във водата. Родителите й не се скараха, защото тя е плувкиня. Вече й стана скучно да стои на плитката част. Започна да върви към по-дълбокото, след което беше толкова навътре, че без да иска влезе във водата. Тя се огледа и що да види – една риба-клоун си плуваше. После втора и трета, и четвърта, и пета... Те изглеждаха толкова красиви, сякаш танцуват танц и има някакъв страхотен синхрон. Когато едната мърдаше опашката си грациозно и другата едновременно с нея.
“Каква красота!“ – каза си Маги. Но това не й беше достатъчно да се наслади на морето. До нея имаше две водни костенурки, които я заговориха:
– Здравей! Тук започва подводното царство!
– Но... аз сега видях пет риби-клоуни. Те не са ли част от царството?
– Те не говорят, толкова са глупави! И това ми било риба-клоун!?!
– Добре, бихте ли ме развели? Да поогледам малко... Защото нямам време!
– За морето винаги трябва да имаш време! То е нашият рай! Без него не можем! Без морето ние ще живеем в аквариуми!
– Прави сте! Добре, какво е това бялото тук?
– Това е бяла перла. Толкова е нежна, че като я пипнеш и се „разтапя“.
Маги бе изумена. Тя не отговори нищо. Продължи напред и видя морска котка. Тя беше плоска като калкан. Не беше красива, но беше много добросърдечна. На всекиго даваше по едно скъпоценно морско камъче. Никой не знае къде ги е намирала. Това ще си остане нейна тайна, дори и тя да е живяла отдавна. Маги се зарадва. След което цопна с крачета и продължи да плува напред. Около нея имаше корали и водорасли, които се заплитаха в краката й, но Маги се усмихна и си каза: „Обичам природата такава, каквато е сега! Естествена!“ До нея имаше и един огромен рапан, който тя се изкуши да вземе, но се натъжи, че един-единствен красив рапан ще изчезне от водния басейн. Но за нейно щастие, раковините бяха в повече. Тя взе нежно една от тях, сложи я в джобчето на банския си, което беше много малко и започна да се движи към плиткото. Преди да си отиде, тя се сбогува с морската котка и костенурките.
Другите животни като скат, риба-таралеж и рак не обърнаха внимание. Маги вече беше на сушата. Извади рапана от малкия си джоб, подаде го на майка си и каза:
– Това е споменът ми от подводното царство!
– Колко е красив!
След една минута Маги отвори очи и си каза : „Това е бил просто един сън!“, след което се разплака. Но се обърна надясно и видя един красив рапан и си помисли: „Това не е било сън! Това е рапанът от подводното царство!“ Маги видя подводното царство в очите си. Всеки го усеща по различен начин. Вярвайте в магията на морето, защото тя винаги ще е при нас!

Прочетете още:
Интересни морски животни
Кораловият риф е най-големият жив организъм
Какво е Световен океан?
Морският леопард
Морето
Черно море
Моят град и морето
Случка в морето
Водораслите
Морското дъно
Една вълшебна морска история
Вълшебното ми морско приключение
Рибата, която не можела да плува
Приказка за една морска мечта
Морско приключение



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град