малък готвач
Пица, но плодова! Плодова, но пица!
Пицата е една от любимите бързи закуски на много хора по света от поколения насам! Всъщност не просто от поколения, а от много, много години. Първите сведения за приготовление на пица съществуват още при древните гърци и римляните. С пренасянето на домата за първи път в Европа през 1522 година, в Неапол се появява първообраза на италианската пица. През XVII век се появяват специални хора („pizzaioli“ – пиццайоли), приготвящи пица за италианските селяни. Пицата става любима храна на съпругата на неаполитанския крал Фердинанд IV – Мария Каролина Лорена (1752 – 1814), а по-късно и на италианския крал Умберто I и съпругата му Маргарита Савойска (на италиански – Маргерита), в чест на която е назована една от рецептите. Днес пица се консумира по целия свят – без изключения. Всеки ѝ слага каквото обича – от традиционните салами, кренвирши, шунка, чушки, маслини и царевица, гъби... та чак до мастило от сепия. Да, наистина сме виждали такава пица. Не сме я опитвали, защото... ами беше мастило, но има хора, които я обичат.
В момента обаче имаме също толкова нетрадиционна, но много по-вкусна идея за плодова пица. Пица с плодове! Лятна, свежа, вкусна и много полезна рецепта. Опитайте!
Необходими продукти:
- 2 чаени чаши захар
- 125 г масло
- 1 яйце
- 2 и половина чаени чаши брашно
- половин чаена лъжичка сода
- щипка сол
- кафеена чашка вода
- 1 пакетче крема сирене
- консерва кондензирано мляко
- ягоди, киви или пък други ваши любими плодове
Необходими са ви също:
- купа
- лъжица
- хартия за печене
- тава
- нож
Как се приготвя:
Първо естествено трябва да направите тестото! За целта в купата сипвате захарта, слагате маслото и започвате да бъркате. Предупреждаваме – ще има много бъркане. Бъркате докато се получи еднородна смес. Към нея добавяте яйцето, брашното, солта, водата и содата и отново бъркате. Бъркате, бъркате – докато започне да става на тесто. Обикновено не би трябвало да има нужда да го месите, но ако случайно ви се струва прекалено трудно, зарежете лъжицата и давайте направо с ръце. Може да ги изцапате малко, но винаги лесно ще ги измиете. Тестото трябва да е доста гъсто като... тесто! Когато е готово, постилате хартия за печене в тава и вътре слагате омесеното тесто. Хубаво е да го притиснете с ръце и оформите, така че да е по-тъничко, не като кекс и да е кръгло, за да се получи истинска пица. Лесно се оформя с ръце направо в тавата. Печете го около 35 минути на 180 градуса или докато покафенее отгоре.
Докато се приготвя вие пък пригответе останалата част от пицата. В друга купа, а може и в същата сипете крема сиренето и кондензираното мляко и отново ги разбъркайте докато получите много гъст крем. Като сметана за мелба или торта. Накрая измийте, обелете и нарежете плодовете, които сте избрали. Според нас много вкусно се получи с ягоди и киви, но предполагаме, че и банани, боровинки, малини или дори нещо по-екзотично като ананас и драконов плод също ще свършат чудесна работа. След като тестото напълно изстине го извадете от фурната. Намажете го обилно с гъстия крем и подредете плодовете както намерите за добре.
Накрая можете да гарнирате и с парчета шоколад, кокосови стърготини... Сега ще кажете, че това много ви прилича на плодова торта, ама не, плодова пица е! Мммм, много е вкусна!
Още вкуснички неща с плодове:
Апетитен френски десерт с плодове
Плодово фондю
Плодова салата като на Хаваите
Шарени плодови шишчета за парти