малък готвач
Шест зеленчука във всяка хапка
Няма по-добро време от средата на лятото да се насладите на една проста, но много вкусна рецепта с най-хубавите летни зеленчуци. Тя е толкова вкусна и хранителна, че става за обяд или вечеря сама или пък като гарнитура към любимото пиле, свинско месо или нещо друго. Знаете ли, че става прекрасно дори и с този домашен чипс. Толкова хубаво си подхождат. Сигурни сме, че никога не сте опитвали нищо така вкусно, дори начоса в киното не може да се сравнява с това. С цели шест зеленчука във всяка хапка, това ястие-салата-добавка към чипс е подходящо и за децата, и за родителите. Всеки ще го хареса. Най-хубавото е, че става веднага. Нищо не се пече, вари или пържи. Само ви трябват малко основни умения с ножа и сте готови да си направите това зеленчуково удоволствие.
Необходими продукти:
- половин малка консерва царевица
- половин малка консерва черен боб
- 3 домата
- 2 стръка зелен лук
- 1 зелена чушка
- 1 червена чушка
- 2 лимона
- 5 супени лъжици зехтин
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 скилидка чесън
Ще ви трябват също:
- 2 купи
- лъжица
- вилица
- нож
- дъска за рязане
Как се приготвя:
Надяваме се, че няма нужда да ви напомняме: ако не сте сигурни, че ще се справите с рязането, помолете по-голям за помощ. Няма да ви откаже като види колко здравословни зеленчуци сте си приготвили.
Първото, което трябва да направите е да отцедите сока от царевицата и боба. Това ще стане най-лесно като просто с помощта на вилица загребвате малко от тях и ги пренасяте в една от купите. Няма да отнеме толкова време, колкото изглежда, не се тревожете. След това нарежете доматите, чушките и лука. Естествено не забравяйте да ги измиете и почистите от семките, клонките и другите неща, които не е хубаво да се ядат. Сложете ги при боба и царевицата.
В другата купа смесете нарязаната скилидка чесън (ако въобще не се харесвате с него, можете и да го пропуснете). Прибавете сока от два лимона, зехтина и солта и разбъркайте хубаво, докато всичко се смеси. Накрая прибавете това към зеленчуците и отново разбъркайте леко.
Това е всичко! Както вече ви казахме можете да ядете просто така или пък с домашен чипс. И в двата случая, ще се убедите, че зеленчуците никога не са били по-вкусни.
Ето още няколко зеленчукови рецепти, които трябва да опитате:
Рататуй – когато зеленчуците празнуват
Ризото със зеленчуци на Зайо
Печени картофи със зеленчуци
Свежа зеленчукова пица