Растения и животни

Начало | Растения и животни | Пет истински фантастични животни и „къде да ги намерим“

Пет истински фантастични животни и „къде да ги намерим“

Аз детето | 2016-11-22

Пет истински фантастични животни и „къде да ги намерим“

От 18-ти ноември истинските фенове на явно неугасващите истории от света на Хари Потър, отново имат възможност да се докоснат до този свят, изпълнен с нечувана магия. Същото правят и тези, които не са чак такива фенове. Филмът „Фантастични животни и къде да ги намерим“ предлага на всеки зрител, от най-малкия до най-големия, един интересен и фантастичен поглед към животните. Макар действието на филма да се развива много преди Хари Потър и приятелите му да са родени е не по-малко интересен. Там се запознаваме с чисто нов и интересен магьосник на име Нют Скамандър, който обича да пътува по света, да събира магически създания с всички форми, размери и способности и да си взима някое и друго животинче за вкъщи. А после трябва да се оправя с бягството му из света на мъгълите. Кой не обича такива филми, има от всичко: животни, магия и смях.

Животните на Скамандър излизащи от магическия му куфар и въображението на Роулинг, може да са наистина интересни и вдъхновяващи, но знаете ли, че реалният свят предлага не по-малко интересни същества. От древни змии, дълги повече от 13 метра, до експлозивни бръмбари. Ето няколко животни, които са вдъхновили самата писателка и ни показват колко фантастичен е светът.

Акромантула (или огромни тарантули)

В магьосническия свят акромантулите са огромни паяци, много приличащи на тарантули, които включват повече от 850 вида в групата си. И знаете ли, те наистина съществуват и са си просто тарантули. Скамандър описва тези животни като големи и космати черни паяци от остров Борнео. И това е точно така, там има такива паяци. Наричат се Lampropelma nigerrium и точно като Арагог, който също е акромантула, могат да „говорят“, като трият челюстите си една в друга и да издават съскащи звуци. Най-големите „акромантули“ обаче, живеят в Южна Америка. Но хич не са миролюбиви като Арагог, защото са хищници и биха изяли всичко.

Това, което виждате на снимката е бебе тарантула от точно този вид, защото никой досега не се е осмелил да снима отблизо огромните паяци.

Базилиск

В продължение на векове, базилискът е всявал страх у хората в Европа, заради легенда, според която той е огромна змия със смъртоносен поглед. Познато ви е, нали? За наше щастие базилискът не е огромна змия и определено не е подвластен на черни магьосници. В действителност той е доста симпатично гущерче, чиято единствена невероятна сила е да бяга по вода. Базилискът е вид гущер, разпространен в Централна и Южна Америка, в районите с надморска височина около 800 м, в близост до реки и други сладководни басейни. Това уникално влечуго достига дължина около 80 см, като 50 от тях са за опашката и тежи между 200 и 500 грама. Окраската му е в кафяво или зелено. Мъжките индивиди имат гребен на главата, гърба и част от опашката, а женските – само по гърба. Определено си е фантастично животно, въпреки че е малко гущерче.

Билиуиг (или както е познато в реалния свят синя мравка)

Във „Фантастични животни“ билиуиг е магическо синьо насекомо от Австралия. В реалния живот това също е така, само дето се нарича синя мравка. Фантастичното е, че въпреки името си изобщо не е мравка. Това всъщност е оса, която може да парализира враговете си. Страшничко! Разбира се осите правят това, само когато някой ги застрашава. Иначе обичат да си похапват нектар от цветята, като нормални оси. Според Нют ужилването от билиуиг предизвиква моментално чувство на виене на свят и левитация. В реалния свят обаче синята мравка (оса) си е дори по-опасна!

Раконог Огнемет (вид бръмбър)

В романите за Хари Потър раконог огнемет е животно, получено от объркан магически експеримент. Създание приличащо на рак, което мирише на риба и може да изстрелва разни противни слузести неща от себе си и така да се защитава. В не-магьосническия свят има едно същество, подобно на това, само дето е бръмбар и си е създадено от истинската природа. Когато се чувства застрашен този бръмбар може да изстрелва нещо приличащо на гореща водна струйка, а може и да лети със скорост от 10 метра в секунда. В действителност според нас неговите умения са дори по-фантастични от тези на огнеметите и ако двамата се изправят в битка, то истинският ще победи.

Съчковци (или пръчици)

В книгите съчковците са насекоми, приличащи на пръчки, които пазят дърветата и осигуряват материалите за магическите пръчки. И тук имаме съвпадение... почти... В нашия мъгълски свят няма магия, но пак имаме съчковци или пръчици, които също са насекоми и също приличат на клонки от дървета или листа. Насекомото пръчица живее сред растения и се храни с тях. През деня то стои напълно неподвижно и не може да бъде забелязано от враговете си, защото изглежда точно като клечка или пръчка. Повечето видове пръчици обитават тропическите гори на Източна Азия. Те имат различна големина. Гигантската азиатска пръчица надхвърля 30,5 см и е най-едрото насекомо на Земята. Повечето пръчици нямат крила, но затова пък крилата на някои от крилатите видове са ярко оцветени. Когато бъдат обезпокоени, те литват и внезапното проблясване на ярките цветове на крилата обърква нападателя. Цветовете изчезват също толкова внезапно, щом насекомото прибере крилата си. Това се нарича „светкавично оцветяване“ и е защита на много насекоми. Пръчиците имат толкова добра маскировка, че се забелязват само когато се движат. Пръчиците снасят яйца, които приличат на семенца. Понякога те приличат на семенцата на растението, от което се храни насекомото. Северноамериканската пръчица снася толкова много яйца, че при падането си те издават звук като от дъжд.



Коментари
3 коментара

тъ , ,

Публикувано на 23.11.2016

защо е такъв базилиска

Маги , ,

Публикувано на 07.12.2016

Защото това е истинския базилиск, той е гущер.

лили кирева, 12 г.,

Публикувано на 08.01.2017

странни животни

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град