Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Невероятно, но факт: 4 начина по които цветът на очите ви може да се променя

Невероятно, но факт: 4 начина по които цветът на очите ви може да се променя

Аз детето | 2020-01-14

Невероятно, но факт: 4 начина по които цветът на очите ви може да се променя

Без значение дали имате кафяви или сини очи, вероятно сте се чудили как бихте изглеждали със зелени очи, например. Или пък бихте искали да се бяхте родили с красиви сини очи, но завинаги ще имате кафяви... Но много малко от нас знаят, че има редица фактори, включително храна и емоции, които могат донякъде да променят цвета на нашите ириси. Ще ви разкажем най-интересните и впечатляващи начина по които очите ни могат да променят цвета си. Удивително е!

Как настроението може да повлияе на цвета на очите

Независимо дали са лоши или хубави, силните емоции са определен шок за нашето тяло. Когато изпитваме силна ярост или голяма радост честотата на сърдечния ни ритъм се променя, дишането ни се ускорява и ни става по-трудно да дишаме, но и цветът на вашите ириси също се променя. Той може да стане по-ярък, понякога по-тъмен, а понякога и по-светъл. Вие може и да не го забележите, но е доказан факт.

Меланинът и възрастта

Сигурно знаете, че повечето бебета се раждат със сини очи или пък много светлокафяви, а след определена възраст цветът винаги се променя. Това е така заради меланинът, който се образува и натрупва с възрастта. Тайната на сините очи, която се нарича още „ефектът на небето“, е в ниското съдържание на меланин в ирисите, който разпръсква светлината и разкрива още по-ярък син цвят. Цветът на очите на много бебета на възраст от 3-18 месеца може да стане по-тъмен, ако количеството на меланоцитите в ирисите им стане по-голямо. Например, хората, които живеят в планински райони, често се раждат със сини очи, които по-късно се трансформират в лешникови, но това най-вече зависи от цвета на очите на родителите им. Понякога крайният цвят на очите не се установява до 12-годишна възраст.

Сигурно знаете или вече се досещате, че поради високото съдържание на меланин, външният слой на ириса абсорбира и отразява светлината, което води до кафяв цвят. Между другото, въпреки че тъмнооките хора страдат от очни заболявания по-рядко, все пак трябва да носят слънчеви очила.

Храната

В алтернативната медицина съществува теория, че цветът на ирисите и здравето на вътрешните органи са свързани. Тази посока в медицината се нарича иридология, но тъй като няма достатъчно доказателствена база, тя се смята за псевдонаучна. Но д-р Робърт Морз, здравен експерт, който е имал четвърт милион пациенти, смята, че външният квадрант на окото е свързан със здравето на мозъка, докато вътрешният кръг е свързан с храносмилателната система. Той казва, че изобилието от плодове и зеленчуци във вашата диета може да промени цвета на очите ви. За да докаже това, той снима очите на момиче от много близо със специална машина, а след това ги снима след още 6 години, през които момичето се храни главно с плодове и зеленчуци. Оказва се, че за това време очите ѝ се променят и от тъмнокафяви, стават много светли, почти зелени. Освен това, д-р Морз казва, че пигментът на всеки човек е уникален и изисква индивидуален анализ. Той смята, че спанакът помага да се поддържат светли очи, медът може да добави топли нюанси, а морските дарове могат да направят цвета по-наситен. Другите храни, които могат да повлияят на цвета на очите, са зехтин, лук и ядки.

Дрехите и гримът също променят цвета

Жените имат „магически инструменти“, които могат да използват, за да променят цвета на очите си и да го направят по-интензивен. Техните вълшебни пръчици са грим, дрехи, цвят на косата и аксесоари. Например дамите с кафяви очи могат да използват тоалети, които са златисти, розови и яркозелени, за да направят ирисите си по-светли. Докато синеоките и зеленооките красавици могат да подсилят интензивността на цвета на очите си с използването на тюркоаз, изумруд и синьо. Дрехи с бял, сив и черен цвят могат да ви помогнат да подчертаете естествения си цвят на очите.

Още нещо интересно...

Кафявите очи са най-разпространеният цвят на Земята, 70% от населението на планетата ги има и можете да ги намерите на всички континенти от Австралия до Северна Америка. В определени региони процентът на хората с кафяви очи достига 95%, като в Азия, Близкия Изток, Южна Америка, Южна Европа и Океания. В САЩ 50% от населението има кафяви очи. Синеоките са по-често срещани в Северна Европа: Естония, Дания, Финландия – 85%, Германия – 75% и Великобритания – 50%. Понякога този цвят на очите може да се намери сред хората от Близкия изток. Между другото, изследователи по генетика от университета в Копенхаген откриха, че сините ириси са резултат от мутация, която се е състояла преди около 6-10 хиляди години. Д-р Айберг казва, че първоначално всички имат кафяви очи, но мутация намалява производството на меланин. Учените предполагат, че това се е случило първо в райони на северозапад от Черно море.

Само 2% от населението на планетата има зелени очи. Този оттенък се е образувал поради умереното съдържание на меланин и комбинацията от жълто-кафяви пигменти. Зелените очи са най-често срещани в Испания, Ирландия, Русия, Бразилия, Исландия и Пакистан.

Някои хора имат очи, които могат да променят цвета си често и забележимо. Въпреки че това явление все още не е проучено задълбочено, всички учени са съгласни, че това не е болест, а уникална особеност, която имат само няколко хиляди души от целия свят. Обикновено хората със зелено-сини или лешникови очи имат хамелеонов цвят на очите. Лекарите не са открили проблеми със зрението сред тези хора и този „подарък“ не може да бъде наследен. Според изследвания постоянната промяна на цвета на очите е свързана с процеси в нервната и ендокринната система и с количеството на меланин. Цветът на очите на тези хора се променя при стрес, романтични чувства и умора, тяхната промяна може да бъде свързана и с околната среда и изменението на климата.

Прочетете още интересни неща свързани с удивителните ни очи:
Първо с лявото око погледни, после го затвори, а сега какво виждаш кажи!
Как очите ни карат да виждаме?
Защо някои хора имат нужда от очила?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град