Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли точно каква функция изпълняват червата?

Знаете ли точно каква функция изпълняват червата?

Аз детето | 2020-06-10

Знаете ли точно каква функция изпълняват червата?

Чували ли сте думите „Ти си това, което ядеш“? Това е стара поговорка, която всъщност е доста вярна! Ето защо е толкова важно да ядете здравословна храна. Храносмилателната ви система разгражда това, което ядете, и изпраща необходимите вещества до цялото ви тяло. И колкото по-нездравословно се храни човек, толкова по-трудно се преработва храната и толкова по-малко полезни вещества има. И органите за които ще ви разкажем днес са много важна част от процеса по обработка на храната, често ги забравяме, но те са много необходими. Ще си говорим за червата!

Червата са два вида – тънко и дебело черво! Заедно те съставляват най-дългата част от храносмилателната ви система. Но запомнете, че името „тънки черва“ не определя какви са те или как изглеждат, защото е малко подвеждащо. Тези черва всъщност са с дължина от три до пет метра и дебелина от около 5 см, поради което ги наричаме тънки, но не са чак толкова тънки. Въпреки името си, тънките черва са отговорни за около 90 процента от храносмилането.

Когато храната напусне стомаха, тя навлиза в тънките черва. Веднъж попаднала там се разгражда допълнително от ензими на панкреаса. Този процес се подпомага и от жлъчката от жлъчния мехур и черния дроб. След това клетките в червата ви абсорбират по-голямата част от разградените хранителни вещества и ги изпращат в кръвта ви. Оттам кръвните клетки ги пренасят в останалата част на тялото, където са необходими съответните вещества.

Дебелото черво е много по-широко, с диаметър около 7,5 см. Дълго е обаче само около 1,5 м. Каква работа върши дебелото черво? Не толкова много като тънкото, но също е доста важна! То абсорбира всякаква вода, електролити или сол, които се намират в храната. Всичко останало, след като всички полезни хранителни вещества са извадени от храната, става отпадък. Можете ли да познаете какво се случва след това? Точно така – отпадъците пътуват през дебелото ви черво... и тялото ги изхвърля. Ясно е, че червата са много важна част от храносмилателната система. Без тях тялото ви няма да може да абсорбира всички здравословни хранителни вещества от храната, която ядете. Но, разбира се, те са само една част от цялата система. Органи като стомаха, черния дроб и панкреаса също играят важна роля.

Когато нещо се обърка в храносмилателната ви система е доста гадно... Ако някога сте имали болки в стомаха от развалена храна или нещо подобно, знаете какво е чувството. Но за някои хора храните, които съдържат глутен или млечни продукти, могат да причинят проблеми в червата. Ако някога забележите дискомфорт след ядене на определени неща, говорете с мама и татко. Те могат да ви помогнат да намерите начини да се почувствате по-добре. Един от най-добрите начини да поддържате червата си здрави е да ядете повече зеленчуци с фибри всеки ден. Може да е изкушаващо да потърсите сладка газирана напитка или чипс, но никога не бива да прекалявате с тези неща. Разчитайте повече на различни зеленчуци и вашето тяло ще ви благодари. Какъв по-добър начин да благодарите на червата си за всичко, което правят за вас?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град