Растения и животни

Начало | Растения и животни | Можете ли да повярвате, че съществува: невероятната стъклена пеперуда

Можете ли да повярвате, че съществува: невероятната стъклена пеперуда

Аз детето | 2017-07-28

Можете ли да повярвате, че съществува: невероятната стъклена пеперуда

Неведнъж сме казвали, че природата е удивителна и по-често трябва да отделяме време да ѝ се възхищаваме. Ако има нещо на този свят, което да създава толкова идеални неща, то това е природата и нищо друго. Тя съобразява всичко и създава всяко същество така, че да е идеално за средата в която живее. Но разбира се ние осъзнаваме и друго – освен идеални, те са и красиви – няма по-чуден творец от природата. Дори най-умелият изобретател или художник не може да я надмине. За доказателство ви предлагаме да видите тази красива... стъклена пеперуда. Трябва обаче да се вгледате в снимките много внимателно, защото тя е почти невидима или по-скоро прозрачна, за да може максимално да се слее със заобикалящата среда, предпазвайки се от всички дебнещи я опасности. Тя няма остри зъби или отрова, с която да парализира противника си. Няма респектиращи размери, не може да развива и голяма скорост, за да избяга от враговете си... Остава ѝ само още една възможност – за да оцелее, трябва да стане невидима.

Да разгледаме!

Пеперуда с прозрачни крилца? Едва ли. Но все пак има такива видове, при които тази особеност се среща. Погледнете по-отблизо невероятната стъклена пеперуда – очарователен вид, който озадачава науката. Greta otoможе би звучи като име на звезда на нямото кино от Източна Европа, но това всъщност е научното название на един от най-изящните и най-малко известните видове пеперуди на земята. Повод за гордост за тази пеперуда може да бъде това, че нейните крила с размах до шест сантиметра са почти съвършено прозрачни. Това е самата истина – през тях може да се вижда.

Общоприетото название на английски език на тази забележителна пеперуда е glasswing, а на български може би то трябва да звучи като стъклена пеперуда. Названието говори само по себе си за външния вид на това малко, но необикновено насекомо. Разглеждайки Greta oro отблизо, можем да открием, че тъканта между жилките на нейните крила фактически прозира (може да се каже също, че тя е полупрозрачна). При повечето от другите пеперуди крилата имат цветни люспички, които определят техния рисунък – често те са предназначени да отблъскват хищниците. Стъклената пеперуда обаче използва съвсем различен способ за това – в течение на хилядолетия тя е разтваряла своите специфични крила, за да се крие от хищниците, а не да ги плаши. Нейните крилца имат „кант“ с тъмен цвят, който понякога е по-светъл – в оранжево. Ако не бяха тези кантове, стъклената пеперуда би била почти невидима за човешкото око.

Прозрачността в природата е едно слабо изучено явление. За да бъде прозрачна тъканта на организма, тя трябва да поглъща светлината. Тя не трябва да я разсейва, защото това е главният проблем на прозрачността. Така например хората не могат да бъдат прозрачни, защото в нас има химически и биохимически съединения с различна рефракция (пречупване). Следователно крилете на стъклената пеперуда трябва да имат такъв коефициент (показател) на пречупване, че през тях да може да се вижда всичко, иначе прозрачността не би била възможна. Предполага се (в момента това е по-скоро допускане, отколкото точен факт), че повърхността на крилата е покрита с множество издатини, които са толкова малки, че могат да се считат почти за микроскопични. Те имат еднакъв коефициент на пречупване и понеже не разсейват светлина, крилете стават прозрачни.

Както и повечето пеперуди, и този вид също изглежда доста крехък, но пеперудите, които се отглеждат във ферми, всъщност са достатъчно жизнерадостни и крилете им са не по-малко силни, отколкото на другите видове. Още едно успокоение е фактът, че естественото им местообитание е съвсем обикновено. И все пак, ако вие не живеете в Централна Америка, единственият шанс да видите жива стъклена пеперуда, е да посетите фермите за тяхното развъждане. Ако искате да видите това насекомо в дивата природа, ще трябва да се отправите на пътешествие от Мексико до Панама и само така ще постигнете целта си. Ще трябва да намерите най-близката дъждовна гора, защото именно в приземния ареал на такива гори живее и процъфтява стъклената пеперуда. Тя се храни с нектар от разнообразните цветове на дъждовната гора, но когато дойде времето да снася яйцата си и да се търси сигурност за бъдещите поколения, пеперудите демонстрират една находчива адаптация.

Стъклената пеперуда е известна също и със своята миграция на големи разстояния, а също и с факта, че самците от този вид при ухажването изпълняват брачен ритуал. Той се случва така: множество самци се събират, за да покажат своите най-добри качества заедно – тогава самките избират онзи партньор, който най-силно ги привлича. Стъклената пеперуда, без да се явява рядък вид, е една от малкото животни на сушата, успешно овладели изкуството да бъдат прозрачни. И благодарение на това удивително животно ние успяваме да видим това, което не би трябвало да можем.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град