Растения и животни

Начало | Растения и животни | Маслините: стари и много полезни плодове

Маслините: стари и много полезни плодове

Аз детето | 2017-06-22

Маслините: стари и много полезни плодове

Те са малки! Те са кръгли! Те могат да бъдат черни или зелени, от тях се прави зехтин и много хора ги обичат. Кои са те ли? Просто маслини! Смята се, че маслините – една от най-древните храни – са се разпространили от остров Крит преди от пет до седем хиляди години, а зехтинът преди около три хиляди години. Интересното при тях е, че не могат да се ядат веднага след като са откъснати от дървото. Освен ако не обичате много, ама наистина много горчиви неща. В противен случай трябва да изчакате да се смекчи вкусът им. Това става по различни начини. Някои се откъсват съвсем зелени и се оставят на въздух в специални помещения да узреят, а други се подкиселяват като се слагат във вода, която се подменя всеки ден в продължение на месец, за да се изцеди горчивината им. След 1 месец като вече не са горчиви, накисват се в сол и лимон и за няколко дни са готови.

Това не е най-голямата изненада, която маслините са ни приготвили. Преди да ви я кажем обаче искаме да опитате нещо. Попитайте най-близкия възрастен до вас какво са маслините. Той най-вероятно ще се почуди и помае и после ще ви каже, подправка или зеленчук... И много ще сгреши! Макар че те могат да изглеждат като зеленчуци, маслините всъщност са малките плодове на маслиновото дърво. Чудничко, а? Маслиновите дървета са познати по света като безсмъртни! Те растат бавно и могат да раждат плодове в продължение на стотици години. С течение на времето техните стволове изсъхват, но това съвсем не значи, че идва краят на дървото. Малко преди да изсъхне от него израства ново дърво, което ще заеме мястото му. Така те могат да правят това хиляди години, което си е на практика безсмъртие. Маслиновите дървета растат в крайбрежните райони на Средиземно море, Югоизточна Европа, Западна Азия и Северна Африка. Някои видове виреят и в Южна Америка и Калифорния. В районите, в които растат, маслините са основна селскостопанска култура. Повече от просто вкусно хапване, маслините са преди всичко важни за производството на зехтин.

Маслините и зехтинът имат дълга история в западната цивилизация. От Одисеята до Илиада и Библията маслината често се цитира в западната литература, датираща от древни времена. Маслиновите клонки са били използвани преди хиляди години, за да се коронясат най-големите победители в състезания и войни. Това е така, защото те символизират изобилие, слава и мир. От своя страна зехтинът пък е смятан за свещено масло през цялата човешка история. Древните гърци го използвали за помазване на крале и велики спортисти. То дори е използвано за запалване на факли в храмовете, както и за подхранване на олимпийския огън. Маслиновите дървета са отглеждани повече от 7000 години. Въпреки че днес могат да се намерят в почти целия свят, повечето от 800 милиона маслинови дървета в света растат предимно в средиземноморските страни. Маслините се берат от дърветата по много различни начини. Често се използват специални машини, които могат направо да ги направят и на зехтин. Маслините за трапезата обаче са по-трудни за бране, тъй като те не трябва да се повредят, затова се берат само и единствено на ръка.

Накрая остава да ви кажем, че маслините имат здравословни предимства, които ги правят добър избор, когато искате лека закуска. В допълнение към големите количества антиоксиданти, те съдържат витамини – А, В, Е, D, C, К.



Коментари
1 коментар

Пламена Димова, 10 г.,

Публикувано на 25.06.2017

многое полено тоз дас

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град