Празници през месеца

Лазаровден

Аз детето | 2023-04-08

Лазаровден е празник с подвижна дата, отбелязва се винаги в предпоследната събота преди Великден. В Календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети с възкресението на Лазар, жител на гр. Витания, близо до Ерусалим.

На този ден групи от по 6-7 момичета на възраст от 10 до 16 години, облечени в празнични дрехи или невестински костюми и закичени с венци и китки, обикалят домовете в селото, като пеят обредни песни за всеки член от семейството, възхваляват деца, стари, млади, моми, ергени, невести, както и овчари, говедари, коняри и др. Домакините ги даряват с яйца и пари. Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Лазарките обхождат горите, реките и ливадите. С песен навлизат в нивите и пожелават богат урожай от раззеленилото се жито.  



Коментари
5 коментара

ДиДи , ,

Публикувано на 12.04.2009

Честит имен ден на всички деца,носещи имената на цветя! :)Пожелавам им само усмивки,здраве и много щастие!!!

Димитричка Банчева, 11 г.,

Публикувано на 12.04.2009

аз да ви кайя бях лазарка на лазаров ден хубав празник

Петя , 10 г.,

Публикувано на 12.04.2009

моята братовчедка цвети има имен ден

боряна колчагова, 8 г.,

Публикувано на 08.04.2012

тази година и аз бях лазарка с моите приятелки Вели Рони Симона и ванеса много се веселихме после сабрах ме парите и ходихме на сладкарница пожелава на всички деца другата година и те да бъдат лазарки

Gergana kestebekova, 14 г.,

Публикувано на 08.04.2012

mnogo mi haresva lazarovden

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град