Празници през месеца

Начало | Празници през месеца | Първи юни – Ден на детето

Първи юни – Ден на детето

Аз детето | 2023-06-01

Международният ден на детето е честван в много страни по света. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за ден на детето се появява още през 1925 година, когато генералният китайски консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони – това е китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие. По-късно неговата инициатива бива продължена. В Европа същата година се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. В Женева също решават да организират благотворителни инициативи за деца.

Голямата популярност на празника у нас обаче се дължи на друга инициатива. През 1949 г. първи юни е официално обявен за Международен ден за защита на децата. Това става с решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г. в Москва. Така благодарение на съветския призив – една година по-късно 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света (1950 г.).

На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата, но датата не е повсеместно възприета, въпреки че остава и се отбелязва като празник.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град