сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Красиви пролетни цветя с киригами

Красиви пролетни цветя с киригами

Аз детето | 2016-03-01

Красиви пролетни цветя с киригами

Пролетта е тук! Е, не съвсем официално и не точно по астрономическо време, но всички знаем, че след като дойде Баба Марта, с нея се поставя или символичното начало на пролетта, или поне това, че тя ще дойде съвсем скоро. Сигурни сме, че и вие вече нямате търпение за нея. За топлото и свежо време, приятно греещите лъчи на слънцето, кристалното синьо небе с пухкави бели облачета – красота! Но всички знаем и за опасния нрав на Баба Марта, един път е весела и времето е толкова хубаво, а друг път ако се ядоса може да ни прати дори снежна виелица. Никой не иска да я ядосаме, нали? Какво ще кажете да ѝ направим малък подарък, а и да украсим стаята си с тези красиви пролетни цветя, направени чрез киригами.

Но първо, знаете ли какво е киригами? Ще обясним накратко. Киригами е изкуство, което е разновидност на японското оригами. При него се допуска рязането на хартия по време на изработката. Чрез тази технология могат да се изработят чудесни поздравителни картички, украси, че дори и фигури за шах. Може да звучи трудно, но изобщо не е. Просто трябва да внимавате с ножицата и да имате търпение да действате бавно. Сами виждате как се възнаграждава това.

Необходимите материали за тази красота са просто цветна хартия и ножица – нищо повече.

А ето и как се прави:

Първо изберете красива цветна хартия, ако пък можете да си намерите специална хартия за оригами, още по-хубаво. Тя е малко по-твърда и с по-ярки цветове, но в краен случай става и обикновена. Ако е обикновена и е А4 или по-голям формат, я сгънете на две и разрежете на две половини. След това сгънете половината на диагонал. Става най-лесно като обърнете хартията настрани, така че да изглежда все едно имате няколко съединени триъгълника, както на снимката и след това отново просто сгъвате по средата. Забравихме да ви споменем, пригответе се за мноогоо сгъване! :-) След това сгънете отново вертикално, така че десният ъгъл от хартията да се съедини с горния ляв ъгъл. Сега – отново сгънете, този път така, че горният ъгъл на правоъгълния триъгълник, който трябва да се е получил, да отиде при долния ляв ъгъл. За да ви е по-удобно. След това завъртете получения триъгълник така, че правият ъгъл да застане от дясната ви страна.

Сега започва и рязането. За да оформите цвете, първо трябва да изрежете този ъгъл, както и този до него в почти кръгла форма. Накрая трябва да се получи нещо като капка, както виждате на снимката. И най-накрая хубавата част. Изрежете някаква форма в центъра на капката, разтворете и вижте какво се е получило. Става много красиво и изненадващо. Това е всичко.

Сега можете да си изрежете много пролетни цветя от различни цветове. Повярвайте, след като направите първите две, няма да можете да спрете. Можете да ги залепите на прозорците, вратата или пък да си направите картина, да ги сложите на прежда като за гривнички дори. Просто е красиво!

Вижте още:
Любимите ни приказни герои направени от хартия, като истински произведения на изкуството
Украса с рибки от хартия
Състезателни колички от хартия
Гратаж – лесна и красива техника за рисуване



Коментари
2 коментара

Павелка Стефанова, 14 г.,

Публикувано на 01.03.2016

Много са хубави. хареват ми ще си направя

Daria Dimitrova, 10 г.,

Публикувано на 17.03.2016

Az Probvah mnogo hubavo stana!!!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град