сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Нестандартни мартенички от орехи

Нестандартни мартенички от орехи

Аз детето | 2016-02-22

Нестандартни мартенички от орехи

Вече има само около една седмица, до Първи март, един от най-любимите празници на малки и големи. Всеки знае, че на първи март посрещаме Баба Марта и символично поставяме началото на пролетта и прераждането на природата. На този ден всеки се окичва не само с мартениците, които най-близките хора са му подарили, но и с усмивка и надежда за едно ново, по-добро начало. Мартеницата е един от най-обичаните български символи. Най-често тя се прави от усукани вълнени или памучни бели и червени конци. Всеки един от цветовете има своето значение – белият символизира чистотата, невинността, новото начало, а червеният олицетворява живота, зачатието, енергията на слънцето и плодородието. Въпреки това в различните краища на България мартениците могат да са направени и от други цветове. Така например в Родопите те са многоцветни, а в Софийско и Мелнишко може и да са сини и червени. При изработването на мартеницата конците трябва задължително да се засукат на ляво и понякога може да се добавят различни символи, като черупка от охлюв за здраве и сила, мъниста против уроки и други. Днес обаче ние смятаме да ви покажем още по-интересна идея за мартенички. Не сме сигурни дали символизират нещо специално, но са интересни и забавни за изработка.

Необходими материали:

  • здрави половинки от черупки от орехи
  • бяла и червена прежда
  • бяла и червена боя
  • лепило
  • стар вестник
  • четка

Как се прави:

Първо ви съветваме да постелете масата или бюрото на което ще работите със стар вестник, списание или голяма брошура, за да не ги изцапате. След това вземете половинките от орехови черупки и ако е останало нещо по тях вътре или отстрани ги изчистете внимателно. Сега идва и първата забавна част оцветете няколко половинки в червено и няколко в бяло. Важно е да са равен брой, за да станат мартениците. Може би ще се наложи да нанесете още два-три слоя боя по черупките, но не се бойте, нали е забавно. След това ги оставете да изсъхнат.

През това време, за да не чакате и да губите време, усуквайте бяла и червена прежда. Знаете как, нали? Сега е моментът да кажем, че за една мартеница ще трябват общо 4 половинки черупки – две бели и две червени и по една усукана прежда, ама голяма. Колкото по-голяма, толкова по-добре.

След като имате готовата прежда и вашите черупки са изсъхнали е време да сглобите и мартеницата. Внимателно поставете половинката бяла черупка от орех на работното място и намажете краищата ѝ с лепило. След това поставете малка част от преждата в нея. Намажете и половинка червена черупка с лепило и слепете двете, така че да се получи цял орех-мартеница с край на усукана прежда вътре. С втория край направете същото. След това внимателно вържете преждата на панделка отгоре, а можете да направите това и преди да залепите преждата в орехите, ако ще ви е по-лесно. Оставете за 5-10 минути лепилото да стегне добре и готово.

Вече можете да подарите на всички нестандартни мартенички от орехи. Може би няма да могат да ги носят закачени на блузите си, но пък ще предадат интересно мартенско настроение у дома и закачлива усмивка, когато ги подарите.

Снимка: Детски център „Детската къща“, гр. Варна

Още интересни идеи, както и информация за Баба Марта можете да намерите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град