игри за навън

Начало | игри за навън | Класически и весели летни игри – криеница и ритни кутийката

Класически и весели летни игри – криеница и ритни кутийката

Аз детето | 2019-05-30

Класически и весели летни игри – криеница и ритни кутийката

Когато бяхме деца, прекарвахме почти цялата си лятна ваканция навън, играейки на различни игри. Това правихме дори в междучасията в училище. Като се замислим забавлявахме се доста и през целия ден без каквито и да било от днешните модерни технологии. Няколко дни подред, ще ви представим тези интересни игри, които нарекохме "класически" и които са най-подходящи за лятото. Те се играят във всяко кътче на Земята и са страхотни. Ние ще ви представим само основните правила за тях, като вие можете да ги доразвиете както на вас ви харесва и да добавите други интересни елементи. Просто използвайте въображението си и си осигурете едно незабравимо лято.

Първата игра е добре позната на всички, сигурни сме, че и на вас, но все пак тя е една от най-хубавите и трябва да ви я представим. Нарича се криеница, като и казват още и жмичка, жуменка и всякакви подобни производни. Всеки е играл тази игра. Дори повечето родители са играли с децата си, тъй като криенето и намирането е много интересно на малките деца. Чували съм за всякакви вариации на тази игра. Понякога детето, което търси брои до двайсет, понякога до десет, а понякога и до сто. Понякога има основна база, в  играчът е в "безопасната зона", а понякога просто чака да бъде намерен. Основната идея е, че един играч си затваря очите си и брои до определен брой, без да гледа, а след това той или тя се опитва да намери останалите, които трябва да се скрият на най-скришните възможни места, за да е по-интересно.

Следващата класическа лятна игра е подобна на криеницата, затова сме я включили тук. Нарича се "ритни кутийката". Един човек или екип от хора, които са определени като "отборът" поставят кутия в средата на игралното поле. Другите хора се движат на разстояние и се крият, докато "отборът" покрива очите си и броя до определено число. След това се опитва да намери всеки. Ако играч е намерен, то той става част от търсещия отбор и също започва да търси. Като ако намери кутийката и я ритне, той отново става част от криещия се отбор. Така се игре, докато всички не бъдат намерени.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град