Растения и животни

Начало | Растения и животни | Поставиха сателитни предаватели на 5 малки царски орлета

Поставиха сателитни предаватели на 5 малки царски орлета

Аз детето | 2010-07-10

Поставиха сателитни предаватели на 5 малки царски орлета

Пет млади царски орела на възраст около 60 дни бяха маркирани със сателитни предаватели. Чрез най-модерната технология за проследяване експертите от БДЗП ще знаят къде пребивават птиците и какво се случва с тях. Поставянето на трансмитерите се извършва в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол, финансиран от ЕС.

Петте птици се излюпиха в Сакар и Западна Странджа. Те имат и собствени имена – Буря, Станчо, Дарик Втори, Драго и Любо. Птиците още не могат да летят, но съвсем скоро ще се научат и ще напуснат родните си гнезда. Сателитният предавател тежи 70 г и се поставя на гърба на птицата с помощта на специални презрамки, подобно на раница. Устройството се поставя непосредствено преди птицата да се научи да лети, така че орелът е достатъчно пораснал - около 3 – 3,5 кг. По този начин орлето свиква с предавателя и може да го носи до края на живота си.

Трансмитерите бяха поставени в рамките на три дни от експерти на БДЗП със съдействието на партньори от Кралското дружество за защита на птиците – Великобритания, Унгарското орнитологично дружество и гръцки експерти.

Миналата година БДЗП постави предаватели на други 7 млади царски орела. Така данните от сателитната телеметрия ще бъдат още по-представителни и подробни. Два от орлите, на които бяха поставени трансмитери през 2009 г. – София и Топола, са живи и в момента са в България. Останалите птици загинаха от токов удар, отравяне и застрелване от бракониер.

Царският орел е световно застрашен вид, записан както в българската, така и в световната Червена книга на изчезващите животни. Само около 20 двойки царски орли са останали у нас. В миналото този вид птица е бил изключително широко разпространен и е бил почитан по нашите земи. Смятали го за свещена птица, която може да прогонва бурите и градоносните облаци.
 



Коментари
4 коментара

Елвира Йорданова, 12 г.,

Публикувано на 10.07.2010

Много интересно.Жалко за починалите и убити орлета.Дано не се случи и стези така .

Виктор , ,

Публикувано на 12.07.2010

Интересно. Надявам се да помогне.

Ани Маринова, 10 г.,

Публикувано на 12.07.2010

Дано да помогне горките орлета

Магдалена Малинова, 11 г.,

Публикувано на 25.07.2010

Надявам се да помогне.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град