Растения и животни

Начало | Растения и животни | Байкушевата мура

Байкушевата мура

Аз детето | 2010-07-27

Байкушевата мура

Мурите са вид иглолистни дървета. Игловидните им листа са тъмно зелени и са дълги около 10 см. Пъпките им са без смола, което е една от основните разлики в сравнение с другите иглолистни дървета.

Кората на младите мури е гладка и светла, а по-късно се напуква така, че започва да прилича на броня, поради което на немски това дърво се нарича „брониран бор“.

Към този вид дървета принадлежи и Байкушевата мура. Смята се, че тя е едно от най-старите иглолистни дървета не само в България, но и в света, защото възрастта й е 1300 години. Намира се в планината Пирин, където расте на 1930 метра надморска височина. Висока е около 26 метра.
Казва се Байкушева, защото е кръстена на нейния откривател - Костадин Байкушев, който я открива и описва през 1897 година.
 



Коментари
1 коментар

Стефка Миладинова, ,

Публикувано на 31.07.2010

Толкова стари и грамадни дървета са изключителни и с това, че за тях има легендарни, невероятни и вълшебни неща, разказвани от местни хора.Изобщо тук, при тези дървета има чудеса, истински удивляващи и то добри чудеса: изцеления, прозрения, какво ли още не.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град