Растения и животни

Начало | Растения и животни | С какво се хранят рибите?

С какво се хранят рибите?

Виолета Шейтанова | 2010-08-06

С какво се хранят рибите?

Близо една трета (37%) от количеството уловена риба в света е  предназначена за храна на по-големите риби в плен, вместо за гладуващи хора. За да се справят с този проблем група от Бразилски изследователи измисля най-неочакваното решение: микро-водорасли, които да се поемат от  дребните риби.

От мъничките зелени микро-водорасли се прави олио, богато на Омега-3, което се слага в храната на рибите вместо да се използва рибеното олио, направено от малки риби. По този наин се захранват риби, като сьомга, пъстърва, треска, които са в плен, във водни стопанства и се използват за храна на хората.

До този момент тези риби получават мастни киселини от храната, която ядат, състояща се от малки риби като сардини и аншоа.За да се осигури 1 килограм сьомга обаче са необходими 2 килограма дребни риби. По света рибите във водни стопанства консумират 2 пъти повече риба от японците и 6 пъти повече от американците.

Тези дребни видове се използват, защото са по-евтини на пазара. Драстичния спад в количеството, обаче може да повлияе на морските хранителни вериги. Животни като тюлените и морските лъвове, например, могат да бъдат увредени. Използването на тези дребни риби е посочено като проблем, който увеличава незаконния риболов в океаните и създава спорове сред обществото.

След дълги изследвания учените са установили, че след внедряването на микро-водораските в употреба водата във водоемите се запазва поради факта, че микро-водораслите се нуждаят само от солена вода, за да растат и да се възпроизвеждат. Тези организми поемат въглероден диоксид от въздуха при фотосинтезния процес и отделят кислород, С тяхната ипотреба се създава една истински чиста система.

Затова, сега повече риба може да бъде осигурявана на хората и това може да бъде променено. Всички тези плюсове, правят този проект една устойчива алтернатива.

Материалът е публикуван с разрешението на WAVE – international youth web magazine.

Вижте още:
Златната рибка
Делфините
Декоративни рибки
Защо рибите не потъват?

 



Коментари
1 коментар

Вероника Бибанова, 10 г.,

Публикувано на 15.01.2011

Интересно е,много

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град