Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо слонът има хобот?

Защо слонът има хобот?

Аз детето | 2012-07-23

Защо слонът има хобот?

Едно време, много отдавна, Земята е била обитавана от мамути. Но с времето условията за съществуването им ставали все по-трудни и един след друг мамутите започнали да загиват, неспособни да се справят с трудностите по оцеляването им и изчезнали. Днес техни потомци са станали азиатските и африканските слонове. Днес слоновете са най-големите животни, обитаващи Земята.

Слонът притежава един удивителен орган – хоботът, без който животното просто не може да съществува. Този орган изпълнява почти същите функции както ръцете при човека. Хоботът – това е продължение на носа и горната устна на слона. Той му служи като ръка, нос и дори гъба.

Хоботът е много силен и гъвкав, тъй като е лишен от костна структура и има повече от 40 000 мускули. Затова хоботът служи и за самозащита. Върхът му е много чувствителен и може да почувства и най-малкото докосване.

С помощта на хобота слонът поставя храна в устата си и пие вода чрез него. Съща така с негова помощ слонът се разхлажда, когато му е топло, като напълва хобота си с вода и я разпръсква по гърба си като душ.



Коментари
3 коментара

violeta , 15 г.,

Публикувано на 12.11.2012

Toзи саит az-deteto.bg е много интересен и всеки ден го посещавам. От тук могат да се научат много интересни неща като ``защо слонът има хобот.Супер!!!!!!

росица илчева, 10 г.,

Публикувано на 16.03.2013

как искам и сега да има мамути

Диди , ,

Публикувано на 29.03.2013

Много интересно! Не знаех, че предците на слона са били мамутите! :) Има и една детска книга със слон - "Слон в градината"! Не е детска, а по-скоро юношеска и се разказва за трудния живот на едно немско семейство по времето на 2 световна война и как те трябваше да спясат не само себе си, но и своята слоница - Марлене, и че тя ще им върне жеста! Прочетете я! :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град