Космос

Начало | Космос | Какво са слънчевите бури?

Какво са слънчевите бури?

Аз детето | 2016-08-21

Какво са слънчевите бури?

Каква картина изниква в ума ви, когато чуете думата „буря“? Сигурно си представяте тъмни, чак черни облаци покрили изцяло небето, които все едно ще обгърнат целия свят и завинаги ще скрият слънцето. Страшен силен вятър, който би могъл да събори дори небостъргач, сякаш е къщичката на някое от „Трите прасенца“ и вълкът духа срещу нея. А ушите ви ще се изпълнят с шумове от далечни и по-близки гръмотевици, придружени от ярко светещи мълнии. Някак едновременно вълнуваща и страшна гледка, нали? Но знаете ли, че има още по-интересна гледка от тази, отново свързана с бурите. Можете ли да повярвате, че нашата мила планета Земя много често е връхлитана и от слънчеви бури, които ние обаче нито виждаме, нито чуваме. А ако можехме, тази гледка, която ви описахме по-горе би ни се сторила като лек ветровит ден! Сега ще разберете защо!

Слънчева буря е термин, който се използва за обозначаването на ефекти, които влияят на планетата ни и са предизвикани от определени събития, случващи се на повърхността на Слънцето, около него или в ядрото му. Слънчевите бури се случват, когато Слънцето излъчва огромни потоци от енергия под формата на слънчеви изригвания, слънчев вятър и други подобни. Тези явления изпращат поток от електрически и магнитни заряди към Земята със скорост около 4 828 032 километра в час. Когато подобна слънчева буря удари нашия мил дом, тя дори може да спре Северното сияние в някои части на атмосферата, от които може да се види. Слънчевите бури също често пречат на правилната работа на изкуствените спътници, а понякога се е случвало дори да блокират комуникациите и радиовълните.

Слънчевите бури започват чрез огромни експлозии от повърхността на Слънцето, които се наричат слънчеви изригвания. Тези изригвания са толкова мощни, че се равняват по сила на милиарди атомни бомби. Леле, представете си колко удивително нещо е космосът. Тези „взривове“ обикновено вървят ръка за ръка и с освобождаването на огромни потоци от заредена плазма, които пътуват също мно-о-ого бързо. Тези потоци се наричат коронарни масови изригвания и също са част от слънчевите бури. Само си представете например през февруари 2011 година от подобни явления са се разстроили комуникациите в цял Китай. Някои експерти дори твърдят, че те могат да нанесат 20 пъти повече щети на някоя държава от най-лошия ураган.

Така например Меркурий изпитва пълната сила на слънчевите изригвания. Дори в миналото планетата да е имала някаква атмосфера, слабото ѝ гравитационно поле, в комбинация със силния слънчев вятър и бурите, са довели до нейното бързо отлитане в междупланетното пространство, оставяйки планетата изцяло потопена в радиационна баня. Марс е по-голям от Меркурий и четири пъти по-далеч от Слънцето, но въпреки това слънчевият вятър го е лишил от около 1/3 от атмосферата му, оставяйки я 100 пъти по-рядка от земната. Венера е най-близката до Земята планета с атмосфера 100 пъти по-гъста от нашата. Съвременни междупланетни сонди са установили, че слънчевият вятър въздейства на атмосферата ѝ по такъв начин, че от нея се отделя кометоподобна опашка, която достига земната орбита. Облаците на Венера също са подложени на ерозия от слънчевия вятър.

За щастие Земята е защитена от слънчевия вятър посредством собственото си магнитно поле, което отразява заредените частици. Обикновено проявления на слънчевите бури се забелязват на Земята, само когато те са достатъчно силни и предизвикват деформация на силовите линии на земното магнитно поле, което води до явления като магнитни бури и полярни сияния. Също така учените са открили, че слънчевите изригвания следват определена цикличност, което също много би ни помогнало. Те твърдят, че огромни слънчеви бури ни очакват чак през 2024 година!

Вижте още:
Какво е светлинна година?

Картинка: Dreamstime



Коментари
1 коментар

Няма значение коя съм, 16 г.,

Публикувано на 25.11.2020

Много е хубаво написано. Интересно, ясно, добре структурирано... Всичко му разбрах.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град