Космос

Начало | Космос | Какво е звезден атлас?

Какво е звезден атлас?

Аз детето | 2014-10-03

Какво е звезден атлас?

Една легенда гласи, че титанът Атлас бил осъден от Зевс да крепи на раменете си небесния свод, защото участвал в бунта на титаните срещу боговете. В чест на този титан древните хора започнали да наричат картите на небето и земята атласи.

Първите изображения на съзвездията, открити от археолозите, са още от каменната епоха, но те показвали само приблизителната позиция на звездите. След това много често в тях се рисували фигури съответстващи на съзвездията. Някои от тези атласи днес се смятат за произведения на изкуството. Като например първата печатна карта на небето с такива фигури на немския художник Албрехт Дюрер.

През XVI век е създаден още един много известен и полезен и до днес звезден атлас. Този на Александър Пиколомини. В този атлас за първи път са въведени обозначения на звездите чрез букви. А през 1600 година е създаден още един звезден атлас, след три години и още един – този на Йохан Байер – „Уранометрия“. Той се отличавал от създадените дотогава с голяма художествена стойност, защото за първи път в него били поставени и красиви изображения на звездите, разположени точно като в небето. Също така имало и каталог на блясъка на звездите и били описани митове и легенди свързани с всяка от тях.

През 1729 година в Англия е публикуван още един известен атлас, „Atlas Coelestis“, който съдържал и звезден каталог. Негов автор е Джон Флемстид, първият директор на Гринуичката обсерватория. В Америка през 1835 година се появява атласът „География на небето“.

По-късно, през XIX век, започват да се създават звездни атласи с висока точност, както и с таблици, каталози и други, много от които се използват и до днес, а също и продължават да се създават.

Прочетете още:
Какво е астрономия?
Кой е първият астроном?
Какво са метеорите и метеоритите?



Коментари
1 коментар

Деби Борисова, 18 г.,

Публикувано на 10.02.2015

Този сайт е много образователен за деца!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град