Космос

Начало | Космос | Питали ли сте се какво е необходимо, за да станете космонавт?

Питали ли сте се какво е необходимо, за да станете космонавт?

Мирела Любенова | 2014-05-27

Питали ли сте се какво е необходимо, за да станете космонавт?

Да бъдеш космонавт е мечта за много деца по света. Но какъв човек може да стане космонавт? Какви умения ще са ви нужни, за да бъдете избран като стажант космонавт? Как ще се обучавате за мисия в Космоса и какъв вид опит трябва да имате веднъж отишли там? Прочетете, за да разберете какво е необходимо, за да станете част от екипаж, като този, който виждате на снимката по-горе, плаващ в безтегловност в Международната космическа станция.

Правилните неща
Първите космонавти всъщност са били военни тестови пилоти. Те били избрани заради своите бързи реакции, както и опит в летенето с трудни, експериментални самолети. Юрий Гагарин, първият човек в Космоса, е бил пилот на изтребител, каквито са били и първите седем астронавти на НАСА.
Те са били избрани и защото обичали скоростта и опасността и се радвали на предизвикателствата и на това да опитват неща, които никой не е правил преди. Един известен автор, Том Улф, е написал книга за космонавтите наречена „Правилните неща“, точно за да се опита да опише своите умения, увереност и смелост, които се изисквали от него и които той за съжаление не притежавал.
Поради своите смели подвизи, тези космически пилоти са известни по целия свят. На картинката можете да видите корицата на списание с участието на Нийл Армстронг, който е първият човек, стъпил на Луната. Преди Армстронг да стане космонавт, той е бил тест пилот на X-15, най-бързият самолет, строен дотогава.

Обучение, обучение и още много обучение!
Всички космонавти се подлагат на години интензивно обучение, преди да могат да летят на космическа мисия. Пътуването в космоса е изключително скъпо и има огромна опасност нещо да се обърка.
Космонавтите се обучават в продължение на години само за момента, в който ще полетят в огромното космическо пространство. Така че, те трябва да притежават всички умения и познания, които може да им се наложи да използват само на една мисия. Екипажите трябва да бъдат в състояние да знаят точно какво да правят през цялото време, дори как да се справят с извънредни ситуации. Те трябва да реагират на всякакви проблеми, свързани с тях или с космическия кораб.
Космонавтите се учат какво е усещането да си в безтегловност в специален самолет и прекарват много време в практикуване на това усещане на Земята в специални машини, които симулират как те биха се чувствали в Космоса. Те често се обучават в плувни басейни, тъй като това също им помага да се чувстват в безтегловност.

Подготовка за мисия
Има огромно количество подготовка за всяка космическа мисия. Не само, че екипажите трябва да знаят отлично нещата, които всички космонавти трябва да знаят, като как да се държат в безтегловност и как да използват скафандър. Те също трябва да се научат на умения, които са специфични за техните собствени мисии.
На снимката в ляво можете да видите някои от космонавти на „Аполо“, които се обучават от геолог. Екипажът е посетил Луната, за да изучи скалите и почвата. Точно затова те трябвало да знаят всичко за скалите и почвите, за да могат да разберат това, което виждат на повърхността на Луната и да изберат най-добрите образци от скали и да ги върнат на Земята за изучаване.
Космонавтите също така трябвало да се обучават с техника или космически кораби, които ще бъдат използвани на тяхната мисия.

Животът в Космоса
Възможността да посетите космическото пространство е едно вълнуващо приключение, но също така е доста сериозно предизвикателство и за най-опитния космонавт. Нулевата гравитация отнема много от усещанията, с които сме свикнали да живеем още от раждането си – безтегловността се чувства странно и дори кара някои хора да се чувстват „космически болни“!
Да бъдеш в безтегловност за по-дълги периоди от време, прави мускулите и костите слаби и космонавтите прекарват половината от времето си в космическа станция в упражнения всеки ден, за да се опитат да спрат това вредно влияние. Всеки космонавт се наблюдава от учените преди, по време и след мисия, така че те могат да научат повече за ефектите на космическите пътувания върху хората – по този начин космонавтите служат и като „експерименти“!
Най-простите неща, които са трудни в космоса са ядене и ходене до тоалетната. За да правят това нашите смели мъже и жени се нуждаят от специално оборудване и обучение. Картината, която виждате показва космическата станция „Скайлаб“, в която един от космонавтите си взима душ в специално устройство!

Съвременните космонавти
Космонавтите използват най-новите компютърни технологии в обучението и в Космоса. Космонавтите използват система, която създава виртуална реалност, за да практикуват умения за командировки в Космоса, така че те могат да видят и се опитват да направят нещата, които ще трябва да направят, когато те ще са в Космоса.
НАСА очаква всички космонавти да бъдат добре образовани. Пилотите на корабите и ракетите трябва да имат много опит в полет със самолети. Специалистите, които трябва да работят и провеждат експерименти в Космоса се нуждаят от много професионален опит, работейки като научни или технологични експерти в продължение на 3 години, преди да могат да станат космонавти. Съвременните космонавти също трябва да са и компютърни специалисти или учени, с технически умения и експертни знания, които ще бъдат полезни в Космоса.

С една дума – ако мечтата ви е да пътувате в Космоса се пригответе за много, много учене и дълги часове работа!

Снимки: spacekids.co.uk



Коментари
1 коментар

mihail filipov, 18 г.,

Публикувано на 21.11.2017

mnogo e veselo da si kosmonaft

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град