География

Начало | География | Какво е архипелаг?

Какво е архипелаг?

Мирела Любенова | 2023-01-24

Какво е архипелаг?

Епохата на великите географски открития отдавна вече е минала и ние знаем много неща за света около нас. Къде се намира това или онова място, какви животни има на някой остров и защо това място е наречено така. Знаем толкова много неща за географията на света, че дори си имаме цял училищен предмет наречен точно така. Географията обаче, като всяка наука, е пълна с много термини, които е важно да научим, а учителите често нямат време да обясняват отделно на всеки един, който не е разбрал какво означава този или друг термин, защото географията е толкова голяма, че няма време за всички обяснения. Но пък написаното остава и можете да си го прочетете винаги и по всяко време. Ако пък сте любознателни и още не сте учили точно това, но искате да разберете и дори да впечатлите учителя, че вече го знаете, то четете!

Често използвано понятие в географията е архипелаг, от 13-ти век насам. Това е интересно звучаща дума, която най-често се използва, за да се обозначи група острови. Обикновено групите от острови са в някой океан, но има и такива в някои морета. Дори съвсем мънички парченца суша в някое езеро също могат да се нарекат архипелаг. Учените, които се занимават с география професионално обаче смятат, че е правилно архипелаг да се нарича само група от океански острови, които са се образували от вулканични изригвания на дъното на океана. Подобни острови често се наричат и с по-малко познатото „островна дъга“. Образуването на подобна островна дъга е доста интересно.

Макар че островите са много, всъщност всичко започва само от едно единствено изригване в една точка. Тогава земната кора на това място се размърдва и размества в различни посоки и винаги от дъното на океана се издигат няколко парчета земя (острови)! По точно този начин се е формирал например Хавайският архипелаг. Той се състои от 173 острова, най-големият от които се оформя, когато преди милиони години вулканите Мануа Лоа и Килауеа изригват, а с това предизвикват изригванията и на други и ето ти цял куп острови. Може и да не ви се вярва, но Япония също се включва към компанията на архипелазите или поне има острови, наречени Японски архипелаг. Те пък са повече от 3000 големи и малки островчета, а на много места по тях има и все още активни вулкани.

Важно е разбира се да се знае, че подобни групи острови не се формират само от изригвания на вулкани. Много архипелази са континентални острови, образувани едва след последния ледников период. Когато ледниците започнали да се топят преди много години, моретата и океаните започнали да повишават нивото си и много земи били залети от тях. Така останали по-малки места, които били по-нависоко от останалата земя около тях, които днес ние наричаме острови. Най-големият архипелаг в света е образуван именно така. Това е Малайският архипелаг. Той се намира между Тихия и Индийския океан и се състои от повече от 25 000 острова.

Накрая запомнете, че архипелазите обикновено се намират в открито море и рядко близо до тях се намира по-голяма земна суша. Например Шотландия има повече от 700 острова, които заобикалят главния остров. Архипелазите са често вулканични острови, които са се образували предимно вследствие на ерозия, отлагане и повдигане на земни маси през ледниковия период. Петте най-големи съвременни държави, които са съставени от предимно архипелази, са Япония, Филипините, Нова Зеландия, Великобритания и Индонезия (която има най-много архипелази). Най-големият по размер архипелаг в света е Канадският арктичен архипелаг в Северна Канада. Тази група острови се намира в Северния ледовит океан. Архипелагът с най-много острови е Архипелаговото море във Финландия, но повечето от тези острови са сравнително малки.

Снимки: pixabay.com

Научете още:
Какво е екватор?
Кои са най-известните острови в света?
Омагьосващите Галапагоски острови
Чудесата на света: остров Фрейзър



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град