География

Начало | География | Знаете ли защо Китай има само една часова зона?

Знаете ли защо Китай има само една часова зона?

Аз детето | 2023-07-31

Знаете ли защо Китай има само една часова зона?

Разделението на часови зони невинаги е съществувало. Още през XIX век различни държави и дори градове живеели и отчитали времето, като просто се съобразявали със светлата част на деня. Новата система се появява с изобретяването на железницата. Влаковете трябвало да се движат по ясен график, така че пътниците да не чакат транспорт и да не закъсняват. През 1884 г. на конференция във Вашингтон делегати от 25 страни подписали споразумение за началния меридиан. За отправна точка е избран британският Гринуич – там се намира Кралската обсерватория. Тогава те решили да разделят планетата на 24 часови зони, въпреки че всъщност има повече от тях: в някои страни времето се измества само с 30 или 45 минути. Днес изглежда обичайно големите държави да имат много часови зони. Например в Русия те са цели 11. Когато жителите на Калининград се приготвят за работа, в Петропавловск-Камчатски те вече се прибират от офиса. В Съединените щати има шест часови зони: Ню Йорк се събужда най-рано, а Хонолулу се събужда най-късно. Но в Китай, който е дори по-голям от САЩ, всички живеят с едно и също време. Защо ли?

Историята се развила така. През 1912 г. в Китай са установени пет часови зони. В същото време страната била разпокъсана и някои територии всъщност не били подчинени на централното правителство. През 1949 г., след като комунистите обединяват Китай, председателят на партията Мао Цзедун издава указ за преминаване към пекинско време „в името на народното единство“. Между другото, решението не било уникално: Индия, която получава независимост през 1947 г., също въвела една часова зона. Сега разликата с Гринуич е +8 часа, а самата часова зона се нарича CST – китайско стандартно време.

Но дори днес тази система не е подходяща за всеки, защото хората от различни части на Китай пак имат импровизирани часови зони. Например в северозападната автономия Синдзян националните изпити се полагат късно през нощта, а ресторантите са отворени за вечеря в малките часове. Уйгурите и тюркоезичните мюсюлмани, живеещи в региона, преместиха часовника с 2 часа напред. А хората от Хан обикновено следват пекинското време. Така че може да бъде трудно за представители на различни етнически групи да организират среща. Но засега не се говори за връщане на часови зони.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град