География

Начало | География | Островът накрая на света

Островът накрая на света

Мирела Любенова | 2022-04-28

Островът накрая на света

Представете си, че живеете на място, на което, за да отидете до магазина, книжарницата, дори и на зъболекар, трябва да пътувате малко повече от 33 километра в открития океан. Може и да не ви се вярва, но такова място съществува в нашия свят и на него наистина живеят хора и правят точно това. Там, когато кажат, че отиват до магазина, това значи, че ще трябва да вземат някоя лодка и да преплуват част от океана, за да си купят мляко или захар. Всички тези хора, които не са много, живеят на Шетландските острови. Шетландските острови представляват архипелаг, принадлежащ на Шотландия, разположен между Оркнейските и Фарьорските острови, северно от Великобритания. Шетландските острови имат площ от 1 466 кв. км, брегова линия от над 1 500 км и население от около 22 000 души, а административният им център е Лъруик. Най-северната точка на Обединеното кралство се намира именно на тези острови.

Шетландските острови са една от 32-те области в Шотландия. В миналото те са били норвежка колония, но след това на 12 февруари 1472 г. преминават под владението на шотландската корона. Голяма част от обитателите им не се чувстват шотландци, смятайки, че са по-близки до скандинавските си корени. Главният остров на групата се нарича Мейнланд, други които са също по-големи са Йел и Ънст. В състава на архипелага са включени още над 100 по-малки острова. Едва 15 от тях са обитаеми. Островите за първи път са споменати в скандинавските саги, като са били известни под името Хетланд. Преди норвежците да се установят на тях, териториите са населявани от пикти. След колонизирането на Шетландските острови от викингите към края на 9 и началото на 10 век, за 600 години те са подчинени на норвежците. През 1263 г. норвежкият крал Хокон IV спира на един от островите преди битка с шотландците, след която норвежкото влияние в западна Шотландия е преустановено, но още над 200 години архипелагът остава под норвежка власт. Едва през 1472 г. островите стават част от Шотландия. Но дори и тогава те остават малко известни и почти никой на света не знае за тях, докато през 1937 година един филм, със заглавие „На ръба на света“ не разкрива тайната на тези така интересни острови. Интересното тук е, че филмът е сниман цели 8 години, защото много от жителите на островите не искали да бъде снимано нищо от техния скъп и далечен дом.

Затова от целия архипелаг накрая се оказва, че всъщност във филма е показан само един остров, наречен Фула. Смята се, че Фула е един от най-интересните острови от тази група, защото на него живеят повече понита, отколкото хора и така е от 80 години насам. „Тук няма автомобилен трафик, няма шум, няма задръствания, дори и покритие на мобилните телефони. Имаме една телефонна кабина, ама и тя не работи и въпреки това сме много щастливи тук!“ – това казва Мичъл, най-възрастният жител на острова. Разбира се това не означава, че тези хора живеят изолирано, напротив, просто ако искат да отидат до магазина или да говорят по телефона, трябва да плуват в океана до Мейнланд и оттам могат да направят всичко.

Част от причините Мичъл и неговите съграждани или пък е по-правилно да се каже островитяни, да не се чувстват изолирани от света са и самите те. Почти всяка вечер се събират и си организират общи вечери и слушат музика на брега близо до океана. На нас това ни звучи доста вълшебно и чудесно. Освен това в действителност 30-те жители никога не са сами, почти всеки ден на остров Фула идват туристи, които искат да се полюбуват на красотата на океана на спокойствие. Освен това, далеч от шумната цивилизация, всяко лято Фула става дом на хиляди морски птици и още толкова любители на животните, които идват да ги наблюдават.

Това обаче не са единствените обитатели на острова. Местните отглеждат много овце, а малките пухкави шотландски понита могат да се видят навсякъде из Фула да тичат по тревата или пътя или сладко да хрупат трева. Местните често се шегуват, че понитата са повече от тях, което в крайна сметка, се оказва, че дори е факт. Малките кончета живеят тук още от Бронзовата епоха. Шотландското пони води произхода си именно оттук – днес тази порода е известна по целия свят. Понитата имат дебел кожух, къси крака и висок интелект. Някои от тях се обучават дори като водачи за слепи хора.

Вече ви се иска направо да събирате багажа, нали? Преди това обаче, имайте предвид, че за да стигнете до Фула, ще трябва да ползвате ферибот или самолет (а полетите са един-два пъти на седмица). Веднъж щом стъпите на острова, можете да наемете малка колиба или да отседнете в местното бунгало. Впоследствие може да се потопите изцяло в старата скандинавска култура – очакват ви впечатляващи гледки, прекрасни скали и зелени поляни, изпълнени с живот. Имате възможност да се разходите и по крайбрежието, да зърнете някоя косатка, да се полюбувате на птиците и какво ли още не. А когато ви залипсва човешки контакт, просто побъбрете с някой от 30-те местни жители.

Снимки: bbc.com/travel

Още интересни неща за интересни острови:
Кои са най-известните острови в света?
Чудесата на света: остров Фрейзър
Куба – най-големият остров в Карибско море
Загадъчният Великденски остров



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град