забавна наука

Начало | забавна наука | Как са изчезнали динозаврите?

Как са изчезнали динозаврите?

Аз детето | 2018-02-12

Как са изчезнали динозаврите?

Гледали ли сте някога филма „Джурасик Парк“? На моменти изглежда доста страшен, но същевременно с това е и много вълнуващ, особено ако като нас се интересувате и възхищавате на тези величествени животни динозаврите! Няма ли да е суперско ако в действителност съществуваше подобен парк пълен с истински живи динозаври? Или още по-хубаво – те просто да не бяха изчезнали и да живееха някъде по света в дивото? Да кажем например в Мадагаскар. Нали знаете, че там и без това се срещат животни, каквито няма никъде другаде по света? Смятаме, че едни динозаври идеално ще допълнят тази фауна.

За съжаление обаче това си остават само мечти, защото динозаврите отдавна са изчезнали. Е, според някои учени птиците, които сега живеят на земята са един вид живи наследници на динозаврите, макар че на нас ни е трудно да си представим как например едно малко врабче или шарено вълнисто папагалче може да има нещо общо с тези огромни животни! При всички случаи обаче е ясно, че те са съществували! Този факт е доказан въз основа на намерени вкаменелости от целия свят. Тези вкаменелости са доказали и че заедно с хиляди други растителни и животински видове динозаврите масово са загинали преди около 65 милиона години.

Как мислите? Какво би могло да причини такова катастрофално унищожаване на толкова огромни животни? Това е въпрос, който предизвиква умовете на учените от много, много години и те все още не са успели да дадат точен отговор на въпроса. Въпреки това съществуват две най-популярни и основни хипотези, които са смятани за най-достоверни и най-добре обясняващи какво точно се е случило преди толкова години. Първата и най-популярна теория е, че планетата Земя е била ударена от гигантски астероид, комета или метеорит. Учените разработили тази теория след като намерили известно количество от химическия елемент иридий. Той е доста рядко срещан при нас, но съществува в изобилие в космоса и датира от времето, когато динозаврите са изчезнали.

Друго доказателство за тази теория е така наречения Чиксулуб кратер, който е с ширина около 177 километра и се простира между мексиканския полуостров Юкатан и Мексиканския залив. За да се създаде такъв кратер, учените смятат, че астероидът, кометата или метеоритът би трябвало да са огромни и да ударят Земята с огромна скорост. Такова въздействие щеше да освободи около два милиона пъти повече енергия от най-мощната ядрена бомба. А пък топлината от удара би изгорила голяма част от повърхността на Земята. Освен това ударът би предизвикал огромни цунамита, земетресения и вулканични изригвания. Сами се досещате, че това би предизвикало още по-големи катаклизми, че дори и ледена епоха, което да доведе до масово измиране на всички живи същества и организми.

Втората най-популярна теория пък гласи, че просто е имало огромна вулканична активност, която също е предизвикала след себе си подобни ефекти. Разбира се, тези теории няма как да се докажат съвсем, защото кой би искал да ги тества и да предизвика друго масово изчезване? Някои учени все още поддържат други възгледи и предпочитат други теории. Докато има интерес към динозаврите, учените ще продължават да търсят вкаменелости, които да хвърлят светлина върху това, което се е случило преди 65 милиона години!

Снимки: pexels.com

Ако динозаврите са ви интересни то непременно прочетете също:
Най-смешно изглеждащите динозаври в света
Трицератопс, тиранозавър, стегозавър – откъде динозаврите са получили тези сложни имена?Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град