важните неща

Начало | важните неща | Как да се пазим от агресивни кучета – няколко добри и лесни съвета, които всяко дете трябва да знае

Как да се пазим от агресивни кучета – няколко добри и лесни съвета, които всяко дете трябва да знае

Аз детето | 2020-06-08

Как да се пазим от агресивни кучета – няколко добри и лесни съвета, които всяко дете трябва да знае

Кучето несъмнено е най-добрият приятел на човека, но ако е добре и правилно възпитано. Има и такива кучета с които срещата не предвещава нищо добро. Когато ви видят опашката им не се движи наляво и надясно и не искат просто да ви подушат. Те лаят, ръмжат и ви показват зъбите си. Изглеждат толкова страшно, че просто ви се иска да се обърнете и да побегнете назад преди да ви се е случило нещо лошо. Дали обаче трябва да постъпите точно така или този път инстинктите ви грешат за най-добрия начин на действие? Продължете да четете и ще разберете какво точно трябва да направите ако ви се случи нещо такова. Първо обаче запомнете, че често се случва тези кучета да са улични. Това означава, че те нямат стопани и хора, които да ги обичат и да им покажат, че хората са добри. Точно затова те не ги харесват и се отнасят с тях агресивно. Това естествено не важи за всички улични кучета, както и не всички домашни кучета са добри.

Все пак запомнете, че в повечето случаи ако видите, че уличното куче не е само, а е с още едно или няколко то това е глутница и така събрани кучетата са доста опасни. Често се случва те да ръмжат и да искат да ви ухапят дори и без въобще да ги поглеждате. Затова е най-добре да избягвате местата на които има глутници. Често кучетата живеят на такива места, които имат за „своя собственост“ и именно затова нападат, защото си мислят, че сте дошли, за да им „вземете“ територията. Тази територия обикновено е някакво пусто място, гараж или паркинг, изоставена сграда. Затова най-добре е да избягвате такива места, дори и заобикалянето да ви отнеме повече време – направете го – за вашата безопасност и здраве си струва.

Но ситуацията понякога може и да е съвсем различна. Спокойно се разхождате по оживена или просто осветена улица или дори около дома си, когато внезапно пред вас се озовава куче, което започва да лае и ръмжи сякаш иска да ви ухапе... Независимо дали е улично или домашно. Какво можете да направите в такъв случай:

Събери сила, опитай се да не се страхуваш и да не бягаш. Ако започнеш да тичаш непознатото куче със сигурност ще се втурне след теб и ще стане още по-агресивно, защото ще реши, че е право и щом бягаш значи наистина има нещо нередно у теб. Пък и когато започнеш да бягаш у кучето се обажда ловният инстинкт. Вместо да тичаш бързо, тръгни бавно и спокойно и започни да се отдалечаваш от кучето. То ще продължи да лае след теб, което е доста неприятно, но в един момент просто ще спре, защото ще смята, че е изпълнило целта си – да те изгони!

Не викай, не издавай силни звуци и в никакъв случай не се опитвай да замериш кучето с нещо. Много хора смятат, че са по-силни от кучетата, но това не означава, че те ще се откажат да ви нападнат. Викането и физическият контакт с ядосано куче са абсолютно грешни и неправилни, защото те ще искат да спечелят схватката на всяка цена, а както знаете зъбите на кучетата са много остри.

Друго важно, което да запомните е да не гледате кучето в очите. Всяко животно, особено хищниците смятат гледането право в очите за предизвикателство за схватка. Ако имате котка или ваш приятел има котка сигурно сте забелязали, че когато дълго я гледате право в лицето тя се наежва и заема поза скок. Е, при кучето е същото, затова не го гледайте в очите.

Запомнете и че кучетата никак не обичат велосипедите. Тези, които имат стопани някак си са успели да свикнат с велосипеда на стопанина си, но с вашия едва ли. Уличните пък никога не са ги харесвали изобщо. Така че ако спокойно си караш колелото и чуеш зад теб кучешки лай не бързай да избягаш като бързо въртиш педалите. Това ще раздразни кучето още повече. Най-добре е да слезеш от велосипеда и бавно и спокойно да се отдалечиш. А ако кучетата продължават да лаят и да се хвърлят върху колелото ти... По-добре го остави и си тръгни – ти си по-важен и от най-хубавото колело на света.

Но освен бездомните кучета, има и много опасни от онези, които обичат собствениците си. Това са кучета, които са предназначени от природата за нападение: бултериери, ротвайлери, мастифи. Те обичат собствениците си, но са създадени за пазачи и не се отнасят с голяма толерантност към непознати хора. Има такива, които са възпитани да бъдат добри с всички, но преди да погалите което и да е домашно куче, колкото и дружелюбно да изглежда, попитайте собственика и задължително трябва да го погалите в негово присъствие. Така то разбира, че вие сте добър!

Ако това куче е преградило пътя ви, помолете собственика му да го извика настрана и никога не викайте по него и не го обиждайте, защото кучето ще се опита да го защити от вас. Не на последно място не забравяйте, че колкото и да е добро едно куче и дори да ви е познато, може изведнъж да направи нещо, защото животните и техните инстинкти понякога са непредвидими. Запомнете, че е добре да галите и да общувате с едно куче чак когато то започне да ви маха с опашка и дори и преди това трябва леко да протегнете ръка към него, за да я подуши. Така то се запознава с вас и чак когато това стане се чувства спокойно. Запомнете, че ако ушите на кучето са притиснати към главата му, дори и даже да е вашето куче, значи то е раздразнено и трябва да го оставите да се успокои преди да го закачате по какъвто и да е начин. Също като ядосан човек. Когато човек е ядосан обикновено не иска никой да му говори и да го дразни. Същото е и при кучетата! Ако спазвате тези основни съвети – те за вас наистина ще са най-добрия приятел на човека и няма да имате проблеми!

Текстът е написан със съдействието на кучешки треньори от pedigree.com, рисунки: Петя Александрова на 12 години.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град