приказки от деца

Начало | приказки от деца | История за Мая и Дядо Коледа

История за Мая и Дядо Коледа

Цветелина Куртева | 2010-12-27

Мая очакваше с нетърпение Коледа. Всъщност Мая е момиченце, което е на шест. Тя се беше подготвила за посрещането на Дядо Коледа, защото от всичко на света най-много искаше да се запознае с добрия старец. Също така мечтаеше да види Снежанка и да опита от нейните вкусни курабии, а след това да се разходи и из работилницата на Дядо Коледа, където джуджетата правят подаръци за децата по целия свят.

Най-сетне дойде навечерието на Коледа. Всички си легнаха и заспаха. Само Мая чакаше будна, но накрая и тя се унесе. По едно време чу шум. Мая разбра, че е Дядо Коледа. Тя се разходи из стаите, но тихо, за да не изплаши Дядо Коледа и той да си тръгне. Мая отиде при елхата, но Дядо Коледа не беше там. Чу се някакъв шум от камината. После – някакъв раздразнен глас. Дядо Коледа се ядосваше, защото докато той е бил долу при елхата, еленът Рудолф си счупил единия рог. Чудите се защо се е ядосал Дядо Коледа? Нали? Ще ви кажа – не се чудете! Дядо Коледа се ядосваше, защото магията на Рудолф идваше от рогата, носа и копитата, а без някое от тях, той не можеше да полети! А на Дядо Коледа му трябваше много енергия, защото той носи подаръци за всички деца по целия свят. Добре, че Мая чу мърморенето му и разбра какво се е случило. Веднага взе бинт и една стълба и се качи на покрива. След като превързаха рога, Дядо Коледа попита Мая:
– Какво искаш, мила малка Мая?
Мая без колебание каза каква е нейната мечта:
– Да дойда с теб поне за един ден в работилницата и да видя как изработваш толкова много подаръци!
– Разбира се, Мая! Но имам едно условие. То е: първо да обиколим заедно света и да раздадем подаръците на всички деца.
– Чудесно! – извика Мая.
Двамата се качиха на шейната и потеглиха.
Започнаха с Лондон, след това минаха и покрай Айфеловата кула и още куп забележителности. Най-сетне тръгнаха към дома на Дядо Коледа в Лапландия. Когато стигнаха, Снежанка ги посрещна любезно и ги почерпи с чай и с нейните специални курабии. След това Снежанка разведе Мая из работилницата. Там момиченцето видя как се правят камиончетата, куклите, роботите, дървените кончета и останалите страхотни играчки. Снежанка запозна Мая с всички джуджета. Така тя разбра, че всяко едно от тях върши различна работа. Например при правенето на меки кукли за всяко едно копче, боичка, окраска има различно джудже. Снежанка й каза, че за повечето неща се използват машини. По едно време електричеството спря. Всички се стреснаха, защото никога в работилницата не беше спирал тока. Само бяха чували за такива неща. Всички много се притесниха, защото щяха да изостанат с правенето на играчки. После Мая попита едно от помощник-джуджетата дали има някакви животни в работилницата. Помощник-джуджето я заведе в зоологическата градина на работилницата. Мая се досети на какво я научи Ники. Забравих да ви кажа, че Ники е по-голямото братче на Мая. Ники я беше научил да прави въртележки, по които да бягат животните и да произвеждат енергия. Мая веднага използва метода на Ники и успя да набави енергия за работилницата, докато електричеството светне. После всички й благодариха, както и на животните. Мая обиколи още веднъж работилницата. Там беше толкова интересно, че тя напълно беше загубила представа за времето. Добре, че Дядо Коледа я подсети, че е време да се прибира:
– Мая, бързо! Време е да тръгваш, иначе родителите ти ще се притеснят!
Мая изяде още една курабийка, сбогува се със Снежанка и заедно с Дядо Коледа се качи на шейната. По пътя към дома й Дядо Коледа я помоли:
– Мая, моля те, не казвай на никого, че си била в работилницата с мен, Снежанка и джуджетата!
Мая обеща:
– Разбира се, Дядо Коледа!
Когато пристигнаха, всички се събуждаха. Мая едва успя да се прибере през прозореца в стаята си, когато баща й влезе с думите:
– Хайде, Мая! Време е за ставане!
Мая се усмихна щастливо:
– Добре!
Знаете ли откъде знам всичко това? Аз съм куклата на Мая! Казвам се Цвети!

Участва в конкурса "Разказ или стихотворение за Дядо Коледа и джуджетата“



Коментари
1 коментар

Жанет Андонова, 9 г.,

Публикувано на 22.01.2011

Това е страхотна приказка!Браво!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град