сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Интересна хранилка за пеперуди си направете и красотата им погледнете

Интересна хранилка за пеперуди си направете и красотата им погледнете

Аз детето | 2018-06-07

Интересна хранилка за пеперуди си направете и красотата им погледнете

Съществува стара индианска легенда, според която ако имаш съкровено желание, трябва да го прошепнеш на прелитаща близо до теб пеперуда и то ще се сбъдне. Индианците вярвали, че пеперудите имат магически сили, защото можели да летят и били красиви и изящни във всяко едно отношение. Днес тази легенда е почти непозната за нас, но пък определено всеки смята пеперудите за едни от най-красивите същества на Земята. Ефирността и цветно украсените им крила често вдъхновяват хората за различни неща. Красиви картини, поезия, текстове на песни, дори и мода. Може и да не знаете, но много от модните дизайнери твърдят, че за дрехите си, често се вдъхновяват от пеперудите. От тяхната лекота, цветове, нежна структура на крилата им и много други.

Колко често обаче можем да се насладим на тази красота? Ние лично много рядко виждаме пеперуди, по-рядко дори и от падащи звезди. Или по-скоро трябва да кажем „виждахме“, защото сега те често-често ни навестяват. Чудите се как ли? Много просто, направихме си хранилка за пеперуди. Подозирали ли сте, че можете да си направите такова чудо... Ние също не бяхме, докато не видяхме снимка на тази превъзходна идея. Веднага разбира се опитахме и сега почти всеки ден можем да наблюдаваме красивите създания и да чувстваме, че правим нещо значимо за природата. Също разбира се да си намисляме и куп желания и да се надяваме, че ще се сбъднат. Искате ли и вие да опитате да си направите нещо така интересно? Тогава просто прочетете и за работа се захванете!

Можете да направите хранилката съвсем обикновена или пък леко да я украсите. Ако искате второто то към материалите ще ви трябват и малко изкуствени цветя. Основното обаче от което ще имате нужда е:

  • стара керамична чиния
  • гъба за съдове, но задължително нова и неизползвана
  • плодов сок
  • захар
  • плодове като банани и портокали
  • висок камък, тухла или нещо подобно
  • купичка
  • лъжица

Ето и как точно да я направите:

Можете да сложите чинията и на земята, но предвид факта, че пеперудите летят е по-добре леко да я повдигнете на нещо. Точно затова ще използвате тухлата или камъка! Също така имайте предвид, че е добре да поставите хранилката на някое по-слънчево място, където не ходят много хора и кучета. Ако живеете в къща спокойно можете да я поставите някъде на двора, а ако сте в блок или просто нямате двор, то я поставете някъде, където има насадени цветя или просто има предвидено място за градинка. Може пък самите вие да насадите някое и друго цвете, а след това и да сложите хранилката. Убедени сме, че съседите ви доста ще се зарадват на инициативата. Или пък на перваза на прозореца. На последното място пеперудите ще идват малко по-рядко, но непременно ще ви навестяват.

Самата хранилка се прави лесно. Ако ще я украсявате наредете на ръба на чинията изкуствени цветя или пък просто ги разпръснете. След това в друга купичка сипете плодов сок, колкото решите, но все пак да е достатъчно така че гъбата да се напои добре, а също и поне 8 супени лъжици захар и разбъркайте хубаво, така че тя да се разтвори. След което напоете гъбата добре със сместа и я поставете в чинията. Най-накрая около нея наредете парчета банани, портокали, а може диня и пъпеш. Поставете чинията на местата, които ви казахме, като не забравяте да я повдигнете на нещо, така че да се намира малко по-високо от околните цветя и трева.

След това хвърляйте по едно око от време на време. Несъмнено много скоро ще дойдат и пеперудите! За да си похапнат от вкусната примамка. А вие спокойно можете да ги наблюдавате, снимате и да си намисляте желания. Разбира се, наред с тях, тук ще идват и други насекоми, които също обичат такава храна, но това също ще е интересно за наблюдение и не се притеснявайте, те няма да си пречат едни на други, но разбира се, пазете се от пчелите и осите. Също така запомнете, че е хубаво на 4-5 дни да измивате чинията и да зареждате отново хранилката.

Чинията можете да замените и с буркан със завинтваща се капачка. На капачката пробийте със шило отвор и сложете в буркана малко сок от презрели плодове или захарен сироп. Запушете отвора с натопена в течността ярко оцветена дунапренова гъбичка. Затегнете плътно капачката на буркана, оформете с върви и възли мрежа и го поставете да виси в нея с капака надолу над най-високите ви цветя. Бурканът-хранилка ще е по-атрактивен за пеперудите ако бъде украсен с лепенки-картинки или залепени пластмасови цветя.

Вижте и още няколко интересни пеперудени неща:
Защо пеперудите са така цветни и красиви?
Жизненият цикъл на пеперудата



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град