За учители

Начало | За учители | Игра за учене на срички и думи за най-малките

Игра за учене на срички и думи за най-малките

Аз детето | 2017-01-10

Игра за учене на срички и думи за най-малките

Тази игра е подходяща за деца, които са в подготвителна група или учат в първи клас. Помага им да четат и пишат, да разделят на срички, да съставят думи и да търсят най-дългата, да се състезават... Да не забравяме, че много се забавляват! Във всяка следваща задача можете да мотивирате детето да се справи за по-кратко време, да измисли повече комбинации, да го направи по-цветно... да прекарате заедно приятно и полезно време.

Какво представлява играта?
Това са правоъгълни елементи от конструктор с различни размери. Можете да пишете срички на думи или цели думи върху тях (с маркер за бяла дъска) или върху малки лепящи се листчета (с перманентен маркер). Целта е детето да ги поставя в точната комбинация – едно след друго. Може да ги чете с вас или вие да му казвате, а то да ги нарежда, например така: ли + мо + ни = лимони, ли + ни + я = линия. Може и да поставите цялата дума, а то да раздели частите с отделните срички, т. е. да им остави по един пръст разстояние. Напишете заедно по-дълги думички и продължете играта. Накарайте и друг от семейството или друго дете да опита да прочете това, което детето вече е написало. А да го раздели на срички?

Може да си пишете точки или да раздавате малки награди при успех. Една голяма прегръдка и хиляди усмивки също вършат чудесна работа.

Автор на идеята: Мария Петрова, начален учител, автор на Творчески работилнички за децата на Пловдив към РНБ „Иван Вазов“, източник на информацията и снимката: priobshti.se



Коментари
1 коментар

Пресиян Николов, 7 г.,

Публикувано на 12.03.2017

Яко

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град