малък готвач
Факти за храната, които ще ви учудят
Насладете се на тези забавни и вкусни факти за храната. Научете редица интересни неща за храните и храненето, теми, които играят важна роля в живота на всеки човек. Знаете ли какви храни са популярни по целия свят? Или колко често се среща хранителната алергия, какво е веган? Прочетете нашите факти и лесно ще разберете това и още много забавни неща.
В различните части на света хората имат собствена местна кухня. Местните ястия и хранителни навици на различните култури зависят от социални, религиозни и икономически фактори, както от наличието на различни храни, които не могат да виреят при всякакви условия.
Примери за такива различни храни, които при нас не са така популярни са: хумус в Близкия изток, ябълков пай в САЩ, сурова риба в Япония, сирене във Франция, печено месо и зеленчуци в Англия, къри в Индия и люти питки в Мексико.
Има около 2000 различни растителни видове в света, които хората използват за храна.
Зеленчуците – маруля, моркови, аспержи, карфиол, броколи, спанак, картофи и лук се консумират и отглеждат навсякъде на Земята.
Сладкият картоф е всъщност по-близо до корените, отколкото до нашите картофи.
Сигурно знаете, че режейки лук е задължително да „плачете“, просто защото нещо ви кара да го направите... Рязането на лук освобождава газ, който причинява усещане за парене, когато влезе в контакт с очите ви. Вашето тяло произвежда сълзи, не защото иска да плаче, а просто за да измие дразнителя и да го премахне от очите.
Според много хора тиквите са зеленчуци, но те съдържат семена и технически, така да се каже, са плодове.
Китай е най-големият производител на чесън, само за тази още неизминала година е произвел количество, което възлиза на над 75% от световното производство.
Най-популярните и обичани плодове в целия свят са: ябълки, портокали, круши, ягоди, праскови, банани, кайсии и грозде.
Технически погледнато, ягодите не са нито плодове, нито зеленчуци. Затова опитните земеделци ги разделят в род „ягоди“, където също влизат и малините, боровинките и къпините. Технически казано те се наричат ягоди.
Средната на големина ябълка съдържа около 130 калории.
Индия е най-големият производител на банани в света. Само за 2013 година е произвела около 22 милиона тона.
Хората използват много различни методи за произвеждане на храна, които включват земеделие, лов, градинарство, копаене и риболов.
Хората ядат месо от редица различни животни. Някои са специфични само за определена страна, а други като месо от пилета, крави, овце и свине са популярни навсякъде. Други хранителни продукти, които идват от животни, включват мляко, яйца и мед.
Въпреки, че хората са всеядни (тоест ядем растения и животни), много хора избират да не ядат месо и риба. Те са известни като вегетарианци. Тези, които не се хранят и не използват каквито и да било продукти, произведени от животни (включително яйца, млечни продукти и мед), са известни като вегани.
Готвенето е важна част от подготовката на храната. Основната част от него всъщност е топлинната обработка на храната. В повечето случаи това променя леко химическия състав на храната. Това означава, че се променят нейните текстура, вкус, хранителни качества и външен вид.
Различни методи на готвене включват варене, задушаване, сотиране, задушаване на тиган, печене и пържене.
Около 70 милиона души страдат от хранително отравяне всяка година и около 7 милиона от тези случаи са фатални. Внимателното съхранение на хранителни продукти, контролът на температурата и подготовката им, както и внимателното миене на зеленчуците и плодовете е силно необходимо, за да бъдат убити потенциално опасни бактерии, токсини и вируси.
Около 8% от децата и 2% от възрастните имат някакъв вид хранителна алергия, това се случва, когато имунната система на организма неправилно преработва определена храна. Типични примери на хранителни алергии включват реакции към фъстъци, глутен и миди.
Във веригите за бързо хранене „Макдоналдс“ работят над 1,5 милиона души по целия свят.
Снимка: freeimages.com
Aleks , 11 г.,
Публикувано на 25.08.2015
Някои не бях чувала. :)