малък готвач
Вкусната супа с лешници на Рапунцел
Рапунцел освен да гледа към небето и да се разхожда от цветните поля много обича и да готви. Особено обича есента, защото тогава може да си направи най-любимата супа – с лешници и тиква. Ако и вие с вашата майка опитате да направите тази здравословна супа ви гарантираме, че тя също ще стане една от любимите ви. А ако пък имате рожден ден също може да я приготвите. Вярно, че на рожден ден обикновено не са дава супа, но повярвайте всички ще я харесат и ще са очаровани от оригиналната ви идея.
Още веднъж напомняме, че за тази вкусна супа и добре като истински главен готвач да имате и асистент – мама, баба или кака.
За супата ще ни трябват:
- 2 не много големи парчета тиква
- един пащърнак
- 1 зелена ябълка
- 1 глава червен лук
- 1 кубче пилешки бульон
- 2 супени лъжици зехтин
- 2-3 стръка прясна или шепа суха мащерка
- сол и черен пипер на вкус
- 1 чаша лешници
- тавичка за печене
- хартия за печене
- магданоз
Сега да готвим:
С помощта на асистента нареже тиквата на малки парченца, обелете и направете същото и с ябълката, както и нарежете пащърнака. Загрейте фурната на 200 градуса и в тавичката постелете хартия за печене и я наръсете с 1 супена лъжица зехтин. След това в тавичката сложете тиквата, пащърнака и ябълката. Отгоре гарнирайте с няколко стръка прясна мащерка или половин шепа суха. След това излейте една чаша вода и оставете да се пече. Печете 40-45 минути докато тиквата не покафенее. След това помолете асистента да извади тавата и да я остави настрана, за да се охладят съставките.
Отново с асистента ви загрейте останалият зехтин в тиган на котлона. В тигана сложете предварително нарязаният лук, сол и черен пипер. Обработвайте лука няколко минути, докато стане мек и прозрачен и изключете котлона. След като тиквата и другите съставки са достатъчни изстинали ги намачкайте с вилица или помолете асистента да ги пасира, за да се получи пюре. След това прибавете и лука към пюрето, както и останалата вода и кубчето бульон. След това сложете цялата смес на котлона отново и я оставете да заври. След като заври разбъркайте добре и оставете така за десет минути. Добевете още малко сол и черен пипер, ако ви се струва не добре подправена. Изключите котлона и оставете леко да изстине. И супата е готова. Отгоре я гарнирайте с шепа лешници и магданоз и това е всичко.
Рапунцел ви пожелава приятен апетит.
Снимка: family.disney.com