интересно

Начало | интересно | Детска вокална формация “Омайниче” навършва 14 години

Детска вокална формация “Омайниче” навършва 14 години

Анна Димитрова | 2009-10-01

Детска вокална формация “Омайниче” навършва 14 години

Един нежен букет от омайничета празнува своя 14-ти рожден ден на 2-ри октомври 2009 г. – това са гласовити момичета и момчета на възраст от 5 до 25 години, заедно с целия творчески екип на Пловдивската детска вокална формация “Омайниче” с вокален педагог и диригент Таня Орманова.

Формацията е създадена в Пловдив на 2-ри октомври 1995 г. към “Център за работа с деца”, сега Общински детски комплекс. Първоначално подборът на децата се е осъществявал чрез прослушване, а от 2000 г. са спрели обявите, защото децата сами са започнали да идват във формацията. Според Таня Орманова водещото е детето да има музикален слух. И да идва с желание, а не за задоволяване амбициите на близките си.

Във формацията се набляга на хоровото пеене, а не на соловото изпълнение. Това отчасти противодейства на тенденцията индивидуалното пеене да комерсиализира труда на вокалните педагози и връзката вокален педагог – родител. От друга страна научава децата от малки на принципа на екипност, а многогласното пеене се превръща за тях в неповторимо изживяване.

Репертоарът на групата е изключително богат и разнообразен в жанрово отношение. Формацията изпълнява както произведения на български композитори, така и църковна многогласна музика, хорова музика, обработка на българска народна музика. Създателят на формацията и неин ръководител и диригент има завиден професионален опит в хоровата работа с хор “Детска китка” в Пловдив първоначално като хористка, а впоследствие и като 2-ри диригент след проф. Златина Делирадева. Според Таня децата трябва да се научат да търсят красивото във всеки стил музика, и чужда, и наша, и да оценяват както утвърденото, така и новото. Затова тя съзнателно търси разнородна изява за детските гласчета. Репертоарът на формацията включва поне три авторски песни на сезон, на сцената малките омайничета сменят поне три костюма, а при подготовката на сценичните си изяви разчитат на цял екип от професионалисти. Изпълняват песни от български творци –композиторите Петър Льондев, Юлиян Слабаков, Красимир Милетков, Светослав Лобошки, Хайгашод Агасян, Дора Драганова, Пепи Писарски, аранжорите Валери Костов, Борислав Згуровски, Алекс Нушев, Николай Владимиров и др., доверяват се на сцената на хореографа Николай Серафимов. Песните, които изпълнява формацията, са толкова много, че диригентката й през смях си спомня за признанието на дядото на едно от “омайничетата”, че се уморил да брои песните им, докато води внучето си на репетиции, и спрял, когато станали 150 на брой.

Списъкът с участия и награди на ДВФ “Омайниче” за изминалите 13 сезона е дълъг и респектиращ: участия в международни фестивали в Македония, Турция и Гърция; две концертни турнета в гр. Лион – Франция по покана на българо-френска асоциация за сътрудничество; съпътстващи концерти в Италия; участие в международен детски фестивал ФОМГЕД в гр. Истанбул и гр. Анталия, Турция, откъдето през април 2009 г. се завръщат с плакети за най-добро представяне; през май 2009 г. получават признание и плакети за най-добра вокална школа и най-добро изпълнение на българска песен на Арми Арт Фест, организиран от Изпълнителна Агенция “Социални дейности на Министерство на отбраната”. От 3 г. изявени солисти на “Омайниче” участват в концерти с Биг-Бенд Пловдив. Осем деца от “Омайниче”, подготвени от преподавателката си Таня Орманова, учат в музикално училище.

От 2007 г. “Омайниче” е домакин на конкурс за детско-юношеско творчество, който събира над 200 деца от цялата страна под патронажа на Военен клуб – Пловдив и Община Пловдив. Наименованието на конкурса е всъщност девиз-лого на самата формация, измислен от децата, които пеят в нея – “С песен и обич творим добро”. Тази година конкурсът ще се проведе за трети пореден път. Жителите и гостите на Пловдив ще имат възможност да се насладят на малките музикални таланти на България от 16 до 18 октомври 2009 г. във Военния клуб. Трите дни на конкурса преминават в изключителна творческа, професионална и приятелска атмосфера. Самите “омайничета” не участват в конкурса, а го откриват със свой концерт. Авторски песни от техния репертоар са включени в задължителната част на конкурса. И това не е единственото, което го отличава сред всичките 23 конкурса, провеждани в България. Това е конкурс за детско-юношеско музикално-сценично творчество, децата са разделени в 4 възрастови групи и три категории, имат задължителни песни, а след проявата домакините подаряват инструментала на колегите си.

“Имам удоволствието да прекарам няколко дни сред ДВФ “Омайниче” и да присъствам на подготовката им за новия творчески сезон и предстоящите им сценични участия. Заобиколена съм от деца на различна възраст, с грейнали очички, които преливат от обич към госпожата и от нетърпение да почне поредната репетиция. С радост споделят с мен за живота си заедно и изявите им на сцената. Единадесетгодишната Ива пее в “Омайниче” от 7 години, също колкото Дария и Сета. Михаела и Маринела са се включили в нея от две години и половина. 8-годишният Стефан е със завиден стаж от 5 години, а 5-годишният Ивайло, въпреки крехката си възраст, има зад гърба си няколко изяви с “Омайниче”.

На въпроса ми защо пеят в “Омайниче” всички единодушно обявяват, че много им харесва, а по-големите Ива и Сета охотно споделят, че госпожата ги учи на много неща, не само да пеят, но и как да се справят в живота. “Тя ни е не само учител, но и като майка и приятел, с нея споделяме неща, които не можем да споделим вкъщи.” – това признание на младите омайничета, казано в отсъствието на тяхната преподавателка, по-късно я просълзява. И наистина, тя гледа на работата си с тях не само строго професионално, като музикант, но и като майка и човек – учи големите как да се грижат за малките, как да се запознават (от подаването на ръка и казването на имената), как да играят, развивайки мисленето и културата си, как да се съсредоточават в това, което вършат, защото един ден “ще излязат на сцената” без нея... И не е чудно защо тези деца в предучилищна възраст, прекрачили прага на “Омайниче” преди години, сега 23-25-годишни момичета и момчета, са уверени в себе си млади хора, признателни към своята преподавателка за това, че не само им е предала любовта си към музиката и хубавата песен, но им е верен приятел и съветник в живота. Заради наученото в “Омайниче”, което им помага в живота, заради нейната обич и всеотдайност, те продължават да я търсят и да споделят с нея житейския си път и търсения.

Когато ги питам какво повече обичат – да пеят в хор или да имат солово изпълнение, отново получавам единодушен отговор – да пеят в хор! Защо? Защото ... “е вълшебно”! Така както е било вълшебно и участието им във Франция, което завинаги ще помнят с това, че след техните изпълнения в църква в гр. Лион хората най-напред онемели от възхита, а после почнали да им ръкопляскат ... в църквата.

Децата участват с желание в проявите и празниците, на които ги канят – пеят по Великден, Коледа, на различни местни тържества. Сред любимите им песни са “Ирландец в Родопите”, песента от филма “Серенада в слънчевата долина”, в която пеят “Ние ще прегърнем този свят с добро”, песента “Небето е за всички”. Обичта им към госпожата и благодарността им за това, което тя прави за тях, изразяват по свой си начин. Устройват й серенада под прозорците, изпращат й съобщения с благодарности по мобилния телефон, правят й признания след концерти и изяви. Предлагат на госпожата да изпеят песни, които сами са чули и харесали. Готвят с желание новата си песен “Химн на децата по света”. Чакат с нетърпение поредната репетиция и следващата сценична изява. А първа сред тях е откриването на конкурса “С песен и обич творим добро” на 16 октомври 2009 г. в Пловдив.

“Надявам се доброто, сътворено от децата, да роди също добро и обич, и да ги накара да се почувстват значими, оценени, обичани и щастливи! Утре децата ще са по-добри от вчера, ако днес ние ги поощрим и засвидетелстваме радостта си от успеха им!” – убедена е създателката и ръководителка на детската вокална формация. “Така те ще растат като хора с вяра в собствените си сили и енергия за творчество и новаторство!”. А какъв по-добър старт за тези, които утре ще управляват България ...



Коментари
6 коментара

Ива Атанасова, ,

Публикувано на 02.10.2009

Здравейте , аз съм Ива за която се споменава в текста за ДВФ \"Омайниче\".Щастлива съм , че пея в \"Омайниче\" и благодаря за това , което сте написали за \"Омайниче\"!!!

Маринела Кичукова, 10 г.,

Публикувано на 18.12.2009

Здравейте,Аз съм Маринела Кичукова и съм на 10 години!!!За мен е удоволствие да пея в изключително невероятния хор Омайниче!!!Госпожа Таня Орманова е невероятен човек!!!Радвам се,че пея в този хор!!!

Анна Стоянова, 9 г.,

Публикувано на 03.01.2010

Здравейте аз съм Ани и съм много благодарна че пея в Омайниче.Искам да кажа, че Госпожа Таня Орманова е много приятен човек.

Божидара Георгиева, 6 г.,

Публикувано на 04.04.2010

Аз съм в ДВФ Омайниче едва от 15 дни. Но днес бях на първото си участие на сцена. Много благодаря на г-жа Орманова, за това на което ни учи. Прекланям се пред Вас.

мила красимирова паризова, 8 г.,

Публикувано на 15.07.2011

аз съм в омайниче от 3 години аз се пак съм беля ива маринела все още ще ви досаждам

Светлина Божилова, 13 г.,

Публикувано на 25.11.2011

Аз съм в Омайниче от 4 години и не мога да си представя някога да се откажа! Както г - жата казва, ние сме едно голямо музикално семейство!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град