За родители

Начало | За родители | Да поиграем заедно – 6 интересни игри за деца до 3 години

Да поиграем заедно – 6 интересни игри за деца до 3 години

Аз детето | 2018-11-06

Да поиграем заедно – 6 интересни игри за деца до 3 години

Детето ви се е родило съвсем наскоро (или пък преди 3 години), но вече се оглежда с интерес и изучава околните обекти? Тогава определено вече е време да удовлетворите желанието му за знания с помощта на забавни и прости игри. С тях не само ще прекарате заедно и забавно времето си, но ще помогнете и за ранното развитие на вашето дете. То не е само за учене, но и положителни емоции както за мама и татко, така и за самото дете. Знаете, че то винаги с удоволствие ще отговори на предложението да играе: не само, защото ще му е забавно, но и защото усеща, че родителите му обръщат внимание. Вижте нашите предложения за 6 от най-простите и вълнуващи игри за ранно развитие.

„Хвърли и гледай“

Поставете бебето легнало по гръб и хвърлете върху него малка топка от цветни конци или прежда. Разбира се лекичко. Не забравяйте докато вършите действието и да му го опишете. Според детските педиатри такава игра подпомага развитието на зрението, слуха и тактилните усещания.

„Предай колета“

За тази игра ще трябва да направите малък пакет от много слоеве хартия, които да си предавате с детето на фона на любима музика. Когато музиката е изключена – този, който държи пакета маха един слой хартия от него. Така се прави, докато и последният слой не бъде махнат. Според детския психолог Петя Дамянова тази игра е най-подходяща за децата от 2 до 3 годинки. Може да се играе с други деца или пък роднини. Тя подпомага развитието на невроните в мозъка, физическите умения и дори речта. В началото за по-малките деца понякога е трудно да разберат какво трябва точно да правят, но след няколко демонстрации разбират и доста се забавляват. За да ги стимулирате можете да увиете с хартия и малка играчка. Така всичко ще е още по-забавно!

„Ку-ку!“

Една от най-популярните игри за новороденото, което му помага да разбере, че ако нещо не се вижда, все още съществува. Всеки знае играта – заставате пред детето и с ръце закривате и откривате лицето си през няколко секунди, като можете да питате бебето неща като „А, къде отидох?“, „Къде се скрих?“, а след като отново покажете лицето си да се усмихвате и да повтаряте „Ето меее!“. Това за малките е не само забавно, но и полезно, тъй като тренира концентрацията на вниманието им, както и ги учи на първи думички и човешка реч!

„Огледало“

Поставете малко огледало на пода, за да може детето да го види, когато лежи по корем и да легне до него в същата позиция. Сега е време да направите смешно лице и да развеселите мъника. А след това да му обясните и той да направи същото. Общо взето е това! Играйте така докато не ви доскучае. Играта стимулира бебето да вдига главата и раменете си, ако все още не може да го прави, а също и разсейва вниманието от дискомфорта, който много деца изпитват през първите месеци и години от живота си.

„Създаване на музика“

Вземете маракаси, малко пиано, барабанче или друг подобен инструмент, който създава шум. Пуснете тиха музика и се опитайте да следвате ритъма. Почти веднага детето с радост ще се присъедини към вас – независимо дали ще свири или танцува. Това ще помогне не само за доброто настроение и веселото семейно прекарване, но и ще раздвижи цялото тяло!

„Футбол“

Това е игра за деца, които се учат да ходят. Дръжте детето и сложете топка пред него: то ще се радва да я ритне и да наблюдава движението на играчката. Когато детето се чувства уверено в краката си, то също ще се научи да хвърля топката и да я хваща с ръце. Играта е чудесна за физическото развитие, което спомага за укрепване на мускулната и сърдечносъдовата система, както и за развиване на координацията на движенията.

Статията е написана със съдействието на педиатър д-р Петя Михайлова.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град