интересно

Начало | интересно | Да пълзиш през вентилационна шахта... 5 неща в които филмите ни накараха да повярваме, но не са истина

Да пълзиш през вентилационна шахта... 5 неща в които филмите ни накараха да повярваме, но не са истина

Аз детето | 2018-11-09

Да пълзиш през вентилационна шахта... 5 неща в които филмите ни накараха да повярваме, но не са истина

Всички обичаме магическия свят на филмите – независимо дали са анимационни или с актьори. Те ни карат да се чувстваме част от нещо невероятно, което никога няма да ни се случи. Да изкачваме най-високите върхове, да посещаваме чужди планети, да правим каскади с мотори, да побеждаваме дракони или да летим на гърба им. Сещате се какво имаме предвид! И докато осъзнаваме, че тези неща са невъзможни – най-вече това с дракона, друг път ни карат наистина да вярваме, че хората могат да правят изумителни неща. Физически невъзможни, но пък те някак си успяват. Все пак в кой филм не е имало някой, който да пълзи във вентилационна шахта, за да се измъкне или пък за да се вмъкне незабелязан някъде. Какво ще кажете пък за умел шпионин, който взривява лошите и ходи на фона на взрива съвсем спокойно, защото очевидно знае какво прави. Мислите ли си, че нещо от последните две може да се случи наистина и да е възможно и в реалния свят? За съжаление (или за щастие), тези събития живеят само във въображението на режисьорите, но те са ни накарали да повярваме в тях. Не ни разбирайте погрешно – не искаме да разваляме магията на киното, но все пак е полезно и интересно да знаем кои от невероятните неща във филмите всъщност въобще не са възможни в реалния свят, а пък ние сме им повярвали!

Да увеличиш толкова много изображение, че да познаеш лицето на някого

Виждали сме го толкова много пъти – издирван престъпник или пък издирван маскиран герой. Той се крие толкова добре, но само веднъж бива сниман случайно или пък е засечен от видеонаблюдение пред някоя банка. Или пък виждат отражението на лицето му в нечий очила – толкова е впечатляващо. Тогава супер умните детективи или полицай отиват при своя супер имен IT специалист и той увеличава изображението толкова много, че лицето се вижда ясно и веднага го намират и разпознават. Звучи логично, все пак имаме доста напреднали технологии. Да, ама в реалния живот това все още не е възможно. Повечето пъти тези изображения са с доста ниска резолюция и когато се увеличат – просто ще се размажат прекалено много и няма да се види нищо конкретно.

Да пълзиш през вентилационна шахта

Още един любим похват на режисьори и сценаристи, но и невъзможен в реалния свят. Да влезеш или излезеш от сграда през вентилационната шахта е немислимо – те са прекалено тесни, толкова тесни, че и котката ви трудно ще се справи с подобна задача.

Когато бомба избухне...

Любима сцена на любителите на екшън филмите – главният ни герой взривява нещо и ходи бавно и спокойно на фона на огромни пламъци и червено небе. Изглежда невероятно, но не е възможно в реалния живот. Съжаляваме, но дори и да станете шпиони, такова нещо няма да ви се случи. Причината е, че когато има такъв огромен взрив, това, което ще изхвърчи в небето е просто много черен пушек и отломки. При това определено не можете да се намирате наоколо, защото можете да се задушите!

Пираните са ужасно опасни риби

Ако сте фенове на страшните филми сте виждали какво се случва или по-скоро сте разбирали какво се случва, когато човек попадне във вода пълна с пирани. Това обаче не е истина и на тези риби им се носи доста лоша слава по този начин. Този вид риби, като повечето, са доста плашливи и въобще не искат да се занимават с хората. В човешката история не е регистриран нито един смъртен случай в следствие на нападение от пирани.

Когато искаш да вземеш нещо ценно...

Отново обичана сцена и похват в шпионските филми. Главният герой е супер добър шпионин или направо нинджа и трябва да открадне важен магически артефакт, златна корона на принцеса, книга със заклинания или нещо подобно ценно. И какво прави – напръсква със специален спрей залата в музея, стаята или банката и веднага вижда червените лъчи от алармите. След това е фасулска работа – с няколко умели скока и превъртания взима така желания предмет и се измъква незабелязано. Звучи доста логично, но отново е невъзможно. Лазерните аларми съществуват, но лъчите им са невидими – независимо с какво ги пръскаш!

Снимка: pixabay.com

Ако ви беше интересно и се интересувате от света зад филмите, то прочетете още:
Преди и след специалните ефекти във филмите
В невероятния свят на 3D филмите



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град