интересно

Начало | интересно | Интересен въпрос: каква е разликата между шампоан и сапун... Знаете ли?

Интересен въпрос: каква е разликата между шампоан и сапун... Знаете ли?

Аз детето | 2018-10-12

Интересен въпрос: каква е разликата между шампоан и сапун... Знаете ли?

Бииип, звъън, татададада – ох тези аларми могат да бъдат толкова досадни! Събуждат те от най-хубавия ти сън, колко хубаво щеше да те оставят да поспиш поне още 10 минутки. О, не! Ама така ще закъснееш за училище. Няма време за допълнителен сън. Той ще остане за уикенда! Някак си успявате да станете от леглото и отивате в банята. Все пак трябва да се приведете в добър външен вид. Не можете да отидете с пижамата на училище и с рошава коса, нали? Когато топлата вода докосва тялото ви, вашата сънливост се изтича в канала заедно с нея. Оставяте водната струя да премине по раменете и по гърба ви – нежен масаж, за да започнете деня. Само топлата вода обаче няма да ви подготви. Трябва да измиете тялото и косата си. Разглеждате асортимента от бутилки около вас: шампоан, балсам, душ гел, сапун...

Не можете ли просто да използвате един от тях? Не трябва ли да бъдат взаимозаменяеми? В края на краищата те са просто различни версии на сапуна, нали? Е, не точно. Измиване на тялото с течен сапун или душ гел е едно, докато шампоаните и балсамите са друго и са специално създадени за косата ви. Въпреки че всички тези неща могат да изглеждат или миришат еднакво, всъщност са доста различни, защото и частите от тялото предназначени за тях са различни. Кожата ви е жив орган, който редовно възстановява външния си слой. Косата ви, от друга страна, е предимно мъртъв материал, който е израснал от живи клетки, които съществуват под повърхността на кожата.

Сапунът е създаден много преди шампоана. С течение на времето обаче, необходимостта от шампоан става ясна, защото използването на сапун прави косата суха, груба и я поврежда. Сапунът обикновено е твърде силен за редовна употреба върху косата, тъй като премахва естествените защитни масла на косата. Правилната грижа за косата се усложнява от факта, че има много различни видове коси. Ето защо ще забележите, че има и много видове шампоани, докато сапуните и душ геловете са едни и същи. Съществуват шампоани за суха коса, мазна коса, боядисана коса и т. н. Затова също така е хубаво да знаете каква точно е вашата коса и да използвате съответния шампоан. Всеки от тях съдържа уникални съставки за правилно третиране. Освен това шампоаните трябва да бъдат деликатни и способни да почистват без излишно обезмасляване, да бъдат лесни за изплакване и да не дразнят очите много. Повечето шампоани имат ниво на рН между четири и шест, което е близко до естественото ниво на рН на косата.

Разбира се не е невъзможно да измиете тялото си с шампоан, но ще установите че кожата става някак по-мазна. Все едно не сте я изплакнали. Това е така, заради нещата, които изредихме по-горе. Освен това за измиването на тялото са необходими по-силни козметики, защото кожата често е по-мръсна и е по-издръжлива. Докато течността за тяло е по-малко специализирана от шампоаните, производителите на продукти за измиване на тялото са разширили своите линии, за да съдържат продукти с овлажнители, балсами и аромати. Някои продукти дори могат да претендират, че са комбинация от шампоани, балсам и душ гел. Ако използвате такива, трябва да знаете, че те не са най-добрият продукт за кожата или косата ви! Вече се досещате защо!

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град