интересно

Начало | интересно | Да направим училището приятно с един оригинален проект – вдъхновение за родители, ученици и учители

Да направим училището приятно с един оригинален проект – вдъхновение за родители, ученици и учители

Аз детето | 2019-02-11

Да направим училището приятно с един оригинален проект – вдъхновение за родители, ученици и учители

Независимо дали сте учител, който всеки ден ходи в училище, за да работи, ученик – който също всеки ден влиза в училище, защото е задължен да научи полезни неща за света или пък родител, който по-рядко ходи на родителска среща или за да вземе детето си – със сигурност искате сградата и дворът на училището да са по-приветливи и приятни за посещение. Това разбира се до голяма степен зависи от държавата и отпусканите за ремонт пари, но в известна степен зависи и от самите вас. При това не е нужно много, за да може ходенето на училище да стане приятно.

Училището не е само място за запомняне на факти, четене на учебници и получаване на някакви оценки. Докато тези неща несъмнено също са важни, школото е и място за подготвяне на децата за живота и за предизвикателствата, който той ще предложи. Място да се научим да даваме воля на въображението си и благодарение на него и придобитите факти и знания да имаме смелостта и подходящите идеи да направим света по-добро място за всички нас. И понякога за подобно вдъхновение са нужни просто купчина камъни, бои и една оригинална идея. Историята, която ще ви разкажем сега ще ви го докаже.

Вдъхновена от книгата „Само един“ на Линда Кранц, учителката по изкуства Джесика Мойс от основното училище „Шарон“ в Нюбърг, щата Индиана е създала прекрасен училищен артпроект с мощно послание, което вече е получило близо 50 000 споделяния в социалните мрежи и е вдъхновило и други учители от целия свят да направят нещо подобно. „Само един“ е детска книга за рибка на име Адри, която се готви сама да проучи гигантския океан. Да опознае нейния свят и да стане възрастна рибка от която ще зависи бъдещето на океана. Родителите ѝ я подготвят затова като най-често ? напомнят, че „винаги трябва да се старае да върши добри дела“ и че „трябва да намери своя път независимо от това накъде отива тълпата“. Вдъхновяващата книга подчертава и че всички ние сме уникални: „Има само един „теб“ в този голям свят. И от теб зависи да го направиш по-добро място“.

Вдъхновена от тези мъдри мисли Джесика Мойс не само решава да прочете книжката заедно с учениците си, тя се захваща и с един проект, който се оказва интересен и се харесва на всички останали ученици и родители, като постепенно те също се включват в него. Учителката решава да сътвори със своя клас „пътека на уникалността и вдъхновението“. За целта за следващия урок моли учениците да си донесат по един средно голям камък и водни боички. После им дава за задача да нарисуват нещо на камъка. Това, което те смятат, че би било подходящо за корица на книжката. Накрая заедно децата разглеждат всички камъни и ги подреждат на малка пътечка до един от входовете на училището.

Оказва се обаче, че тази пътечка всеки ден се разраства все повече и повече. Накрая се оказва, че и други учители са последвали примера на Джесика, а пък по-големите ученици са го направили и сами! В крайна сметка цялото училище добавя по един нарисуван камък и така се получава голяма пътека от 1 500 уникални камъка, които всеки ден радват учениците, вдъхновяват ги, правят училището по-приветливо и им напомнят, че „Има само един „теб“ в този голям свят. И от теб зависи да го направиш по-добро място“.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град